Završen je međunarodni natječaj Wiki: šest pobjedničkih fotografija iz Dubrovnika!

198
Završen je međunarodni natječaj Wiki voli spomenike 2018

Pobjednici hrvatskog dijela natječaja u u kojem je od 10 pobjedničkih  fotografija čak 6 iz Dubrovnika .

Larisa Uhryn

Miroslav Vajdić

Paula Borković

Sopina Ana

Zisko Sehri

Wikipedija:Wiki voli spomenike – Natječaj se održava u organizaciji ogranaka Zaklade Wikimedia diljem svijeta u rujnu od 2010. godine do danas. Cilj projekta je s jedne strane fotografirati pod slobodnom licencom što više zaštićenih kulturnih dobara, a s druge strane doprinijeti povećanju javne svijesti o očuvanju kulturne baštine.

Projekt je započet 2010. godine u Nizozemskoj i brzo se proširio na velik broj zemalja, među kojima je i Hrvatska 2017. godine po prvi put. U rujnu 2012. natjecanje je održano prvi put u više od trideset zemalja širom svijeta, a prikupljeno je ukupno oko 360 tisuća slika, što je bio novi svjetski rekord (prema Guinessovoj knjizi rekorda).

U rujnu 2013. više od 50 zemalja sudjelovalo je u Wiki voli spomenike na svim kontinentima (čak i na Antarktici). U okviru Wiki voli spomenike 2014. godine, prenijeta je milijuntna fotografija u sklopu ovoga projekta. Godine 2016. oko 10.700 volontera širom svijeta prenijelo je više od 275.000 fotografija arhitektonskih i kulturnih spomenika iz 42 zemlje.

Fotografije se koriste za ilustraciju članaka na Wikipediji. Slobodne su i za dalje preuzimanje i korištenje uz poštivanje pravila licence (CC BY-SA 3.0).

Žiri iz svake države sudionice izabere deset najboljih fotografija, koje ulaze u izbor za najbolje fotografije na međunarodnoj razini.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *