“Zbog ekstremnih uvjeta na moru nismo mogli odmah djelovati brodicom-sakupljačem”

505

Priopćenje koje potpisuje tehnički direktor tvrtke Cian, Matko Bašić, a koju su angažirali Jadranski Luksuzni Hoteli za sanaciju nastale štete lož uljem iz kotlovnice Hotela Excelsior, prenosimo u cijelosti:

Nastavno na već iznesene informacije, a vezano za sanaciju onečišćenja ispred hotela Excelsior te mnogobrojne upite medija, u nastavku donosimo kratki slijed događaja vezano za isto.

Dana 27.03.2021. godine, oko 11 sati, zaprimili smo poziv od strane društva Jadranski Luksuzni Hoteli d.d. kako je potrebno izvršiti sanaciju onečišćenja do kojeg je došlo zbog istjecanja lož ulja. Oko 11.30 sati, istog dana, naš prvi tim je bio na terenu te postavio zaštitne upijajuće brane na mjestu ispuštanja u more. Zbog ekstremnih uvjeta na moru istog dana nije bilo moguće djelovati ekološkom brodicomsakupljačem, niti bi ista bila djelotvorna u prikupljanju goriva uobliku kakvom se nalazilo na morutankoslojni film. Onečišćenje je zahvatilo plažu Banje te starogradsku luku, te se odmah pristupilo mehaničkom čišćenju i prikupljanju onečišćenja upotrebom upijajućih sredstava (brane, krpe i prahovi). Zbog karakteristične stjenovite obale, a uslijed jakog vjetra i mora izvjestan dio izlivene tekućine ostao je, vjerojatno ,zatočen u kavernama i podobalnoj strukturi, što svakom novom promjenom vremena, a proteklih tjedan dana ih je bilo nekoliko, dovodi do ponovnog otpuštanja ugljikovodika u more. Obzirom da se radi o lako hlapljivim naftnim derivatima neugodan miris je neminovan. Iako se uistinu radi o tankoslojnom filmu koji je iz dana u dan tanji, dodatni negativni vizualni efekt podiže pelud bora kao i ostali vjetrom i valovima nošen plivajući otpad.

Sanacija je i dalje u tijeku te se aktivnosti svode na kontrolu mjestu ispusta i mehaničko prikupljanje nozbog ekstrema na moru u određenim trenutcima nikakva zaštita morske površine nije moguća. Nadamo se kako će se sanacija brzo privesti kraju.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *