Zbog novog TV signala morate kupiti novi prijamnik, ali država ga neće subvencionirati

163

HAKOM i OIV rade na uvođenju novog TV signala, iako Vlada nije prijedlog te odluke provukla ni kroz javno savjetovanje, ali se zna da je subvencioniranje kupnje dijela opreme izbačeno iz prijedloga, jer nisu predviđeni troškovi

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti donijela je odluku o prihvaćanju zahtjeva Odašiljača i veza (OIV) za nešto ranijim početkom korištenja radiofrekvencija za odašiljanje televizijskih programa u novom DVB-T2 sustavu s novim standardom kodiranja. Zbog toga bi građani do 25. svibnja iduće godine trebali prilagoditi svoju televizijsku opremu, ako gledaju digitalnu zemaljsku televiziju.

Višestruko prekoračeni rokovi

Građani će o svemu biti obaviješteni na vrijeme, no već je sad važno znati kako oni koji nemaju DVB-T2 H.265/HEVC televizore ili samostalne prijamnike (set top boxove) moraju nabaviti novu opremu koja emitira zvuk i sliku u novom standardu. Oni koji gledaju TV putem IPTV platformi nekog od operatera, putem kabelske ili satelitske televizije ili evotv-a neće morati nabavljati novu opremu, javlja Večernji.

Odluka HAKOM-a da se novi sustav emitiranja TV programa uvede prije Europskog prvenstva u nogometu, koje će se održati sljedeće godine, od 12. lipnja do 12. srpnja, donesena je nakon provedene javne rasprave i usklađena je s europskom regulativom. No, Hrvatska nije imala donesen Nacionalni plan djelovanja, koji se koristi u ovakvim slučajevima, pa su rokovi za njegovo uvođenje, ali i promjenu načina emitiranja TV signala prekoračeni.

OIV radi, Vlada ne daje zeleno svjetlo

Procedura je takva da je nadležno ministarstvo, a ovdje se radi o Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, predložilo oslobađanje područja do frekvencije od 700 MHz, za što Vlada treba prvo dati zeleno svjetlo, a potom i uputiti prijedlog na 30-dnevno javno savjetovanje, odobriti dokument i poslati ga u Sabor na usvajanje.

Ostatak članka pročitajte na net.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *