Župan Dobroslavić izabran za potpredsjednika Odbora regija iz redova nacionalnih izaslanstava

318

U okviru 150. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxellesu deveteročlano hrvatsko izaslanstvo popunjeno je s tri nova člana. U izaslanstvo su izabrani župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, predsjednik Skupštine grada Zagreba Joško Klisović i gradonačelnik grada Pregrade Marko Vešligaj.

Dvodnevno zasjedanje održano je na polovici mandata aktualnog saziva na kojem se obavlja reizbor predsjednika, potpredsjednika i članova predsjednistva. Župan Nikola Dobroslavić izabran je za potpredsjednika Odbora regija iz redova nacionalnih izaslanstava, a njegov zamjenik je Marko Vešligaj. Za člana predsjedništva iz hrvatskog izaslanstva izabran je i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, dok je za njegovog zamjenika izabran načelnik općine Pirovac Ivan Gulam.

Europski odbor regija glas je regija i gradova u Europskoj uniji. Predstavlja lokalne i regionalne vlasti iz cijele Europske unije i savjetuje u vezi s novim zakonskim propisima koji utječu na regije i gradove, što čini 70% cjelokupnog zakonodavstva EU-a. Odbor regija je politička skupština koja broji 329 članova i isto toliko zamjenskih članova iz svih zemalja EU-a, podijeljenih u političke klubove, izabranih na lokalnoj ili regionalnoj razini. Oni se okupljaju u Bruxellesu šest puta godišnje  kako bi raspravljali o mišljenjima u vezi s predloženim zakonodavnim aktima i usuglasili se o rezolucijama u pogledu daljnjeg djelovanja EU-a. Hrvatsko izaslanstvo u Odboru regija broji 9 članova i isto toliko zamjenika.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *