Župan Dobroslavić na Europskom odboru regija: Neprihvatljivo smanjenje sredstava za kohezijsku politiku i ruralni razvoj!

425

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu 129. Plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxellesu. Glavna tema sastanka bila je rasprava o prijedlogu Europske Komisije za Višegodišnji financijski okvir nakon 2020. godine.

S obzirom na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije, EK imala je veoma složenu zadaću predložiti parametre novog sedmogodišnjeg proračuna. Od predstavljanja prijedloga početkom ovog mjeseca pokrenula se lavina reakcija i javnih rasprava o ovom prijedlogu koji će znatno utjecati na buduće odnose i razvoj EU.
Rasprava se vodila s povjerenikom EK za proračun i ljudske resurse Guntherom Oettingerom. Župan Dobroslavić kao imenovani izvjestitelj Odbora regija na ovu temu, sudjelovao je u raspravi iznoseći načelne stavove ove institucije i komentirajući politike prijedloga proračuna od strane EK. Naglasio je kako smatra neprihvatljivim predloženo smanjenje sredstava za kohezijsku politiku te poljoprivredu i ruralni razvoj kao temeljnih politika EU, ne samo politika solidarnosti, nego i razvojnih politika od kojih koristi ostvaruju sve države članice EU. Pohvalio je predloženo povećanje sredstava za istraživanje, razvoj i mlade te ocijenio pozitivnim planirana sredstva za obranu granice i migracije. Župan Dobroslavić na kraju izlaganja zaključio je kako prijedlog proračuna treba doraditi, te izrazio očekivanja za kvalitetnu suradnju dionika na ovom poslu.
Na sastanku se također vodila rasprava o jačanju europskog identiteta putem kulture te je izglasana rezolucija o posljedicama povlačenja Velike Britanije iz EU na lokalne i regionalne vlasti Unije.
U sklopu ovih događanja župan Dobroslavić predsjedavao je sastankom Interregionalne grupe za Jadransku i Jonsku regiju u Odboru regija te na poziv Doma Nizozemskih Provincija održao izlaganje na konferenciji i debati o proračunu EU.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *