Župan Dobroslavić obišao završeno mrijestilište za školjkaše na Bistrini

465

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom i suradnicima obišao je završene radove na uređenju i opremanju mrjestilišta za školjkaše na Bistrini realiziranoga u sklopu projekta ARGOS. Riječ je o investiciji od 220 tisuća eura.

Nabavljena i ugrađena oprema će koristiti za proučavanje i razvijanje metoda mrještenja europske plosnate kamenice što će značajno pridonijeti lokalnoj školjkarskoj industriji.

Projekt ARGOS znači „Zajedničko upravljanje aktivnostima održivog ribarstva i akvakulture za zaštitu morskih resursa Jadranskog mora“, a njegova provedba započela je u travnju 2020. godine te se završava 30. lipnja 2023. godine.

U projekt, koji se realizira u sklopu programa INTERREG Italija-Hrvatska, uključene su sve jadranske županije i osam talijanskih jadranskih regija.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.725.155,00 Eura.
Dubrovačko-neretvanska županija raspolaže sa 409.425,00 Eura.

Osim ulaganja u laboratorij za mrjestilište na Bistrini projektom je izrađena i zajednička stručna studija kojom će se unaprijediti sektor akvakulture i ribarstva u Jadranu, a Dubrovačko-neretvanska županija je izradila tri stručne studije kao sastavnice zajedničkog dokumenta.
Laboratorij će, nakon potpisivanja Sporazuma sa Sveučilištem u Dubrovniku, njima biti ustupljen na korištenje po završetku projekta.
U današnjem obilasku bili su i načelnici Općina Ston i Janjina Vedran Antunica i Vlatko Mratović, rektor sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum te ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *