Župan Dobroslavić: Očekujemo što skorije rješenje bilateralnih pitanja Bugarske i Sjeverne Makedonije

492

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na sastanku s veleposlanicom Republike Sjeverne Makedonije u EU Agnezom Rusi Popovskom. Sastanak održan na inicijativu veleposlanice Rusi Popovski imao je za cilj razmjenu mišljenja o trenutnoj poziciji Sjeverne Makedonije u postupku otvaranja pregovora o pristupanju Europskoj uniji, te dokumentu o proširenju EU-a na kojem kao izvjestitelj u Europskom odboru regija radi župan Dobroslavić, a koji će se na dnevnom redu plenarne sjednice Odbora regija naći početkom svibnja.

Župan Dobroslavić izrazio je podršku što skorijem usvajanju pregovaračkog okvira sa Sjevernom Makedonijom kako bi se potvrdio kredibilitet političke podrške procesu proširenja i održalo obećanje državama koje su ispunile tražene kriterije za početak pregovaračkog procesa. Također, Dobroslavić je podsjetio na prednosti donesenog gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan i njegov potencijal za poboljšanje javne infrastrukture i regionalne povezanosti, očekujući time i poboljšanje zračne povezanosti Sjeverne Makedonije s državama EU-a. Na kraju sastanka Župan Dobroslavić predstavio je inicijative Jadransko-jonske euroregije te pozvao zainteresirane jedinice lokalne samouprave iz Republike Sjeverne Makedonije da se priključe ovoj udruzi slijedom nedavnog priključenja te države u strategiju EUSAIR.

Trenutno postoji zastoj u procesu pristupnih pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom zbog veta uloženog od Bugarske i Nizozemske. Bugarska od Sjeverne Makedonije zahtijeva da prizna bugarske korijene makedonskog jezika i povijesti, dok Nizozemska vlada ima određenih rezervi prema početku pregovora s Albanijom zbog procesa osiguranja funkcioniranja Ustavnog suda te implementiranja zakona o medijima u praksi.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *