Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao u raspravi o proširenju EU-a s premijerom Slovenije Janezom Janšom

279

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u raspravi o proširenju EU-a s premijerom Republike Slovenije Janezom Janšom, na sastanku u organizaciji Europskog odbora regija. Republika Slovenije trenutno predsjeda Vijećem EU-a.

Župan Dobroslavić rekao je da sve zemlje proširenja moraju nastaviti raditi na kvaliteti demokracije, upravljanja, vladavine zakona, temeljnim pravima, slobodi medija, na problemu tzv “zarobljene države” kao i borbi protiv korupcije. Naglasio je da pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom treba otvoriti što je prije moguće, te da Bosna i Hercegovina mora pronaći rješenje u vezi s izbornim zakonom i jednakopravnosti konstitutivnih naroda.

Župan Dobroslavić govorio je također o potrebi normalizacije odnosa između Srbije i Kosova koje mora pronaći rješenje vezano za srpske općine. Tijekom svog predsjedanja EU-om Slovenija ulaže napore u osiguranju nastavka procesa proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana, kao i podršku nastavka rješavanja otvorenih sigurnosnih i političkih pitanja u regiji poput nastavka dijaloga Beograda i Prištine. U okviru slovenskog predsjedništva Vijećem EU-a organizirat će se Summit EU – zapadni Balkan, na Brdu pri Kranju u listopadu ove godine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *