3 od 4 porezna obveznika ne posluju po pravilima? U ovoj godini naplatili preko 2 milijuna kuna kazni

220

Njihov je zadatak ponašati se kao obična mušterija. Kupiti neki proizvod, platiti, pričekati hoće li dobit račun, a onda pokazati da ih zapravo ne zanima cvijeće.

Brojne ugostitelje, pekare i iznajmljivače automobila ovih će dana posjetiti porezni inspektori. Od jučer pa do 2. svibnja traže nepravilnosti u fiskalizaciji. Zadnja akcija u kojoj su bili za Veliki tjedan, pokazala je da 3 od 4 porezna obveznika ne posluju po pravilima.

Njihov je zadatak ponašati se kao obična mušterija. Kupiti neki proizvod, platiti, pričekati hoće li dobit račun, a onda pokazati da ih zapravo ne zanima cvijeće.

Jasno daju do znanja trgovcima kako su porezni inspektori te da vrše nadzor kontrole fiskalizacije. Rečenica je to od koje se, barem na tren, odsijeku noge.

“Nije svaki dan pa te malo iznenade, ali jednostavno radiš svaki dan isto, svaki dan te račune izdaješ tako da nije neki strah veliki”, kazao je Jurica Samardžić, vlasnik cvjećarnice.

U ovoj godini ukupno su u nadzor izišli nešto manje od 3000 puta, a kod više od polovice nije se radilo po propisima. Naplatili su i preko 2 milijuna i 200 tisuća kuna kazni. U posljednjoj akciji prije Uskrsa, obišli su 284 objekta, a u čak 75 posto slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

“One se odnose na neizdavanje računa što se smatra najtežim poreznim prekršajem. Također nefiskaliziranje u zakonskom roku, krivi podaci poslovnih prostora i operatera, nepolaganje ostvarenog gotovinskog prometa”, rekla je Dalija Brkić, voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije.

A tvrde, ne zatvaraju objekte zbog samo jednog računa već, ako su vlasnici inače uredni platiše, prvo idu upozorenja, pišu Vijesti.hr.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *