30. OBLJETNICA USPOSTAVE DIPLOMATSKIH ODNOSA TURSKE I HRVATSKE Predstavnici Dubrovnika primili izaslanstvo grada prijatelja Beyoglua

183

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica primili su danas izaslanstvo grada prijatelja Beyoğlua na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Yusufom Ulutaşom. Prijemu su nazočile i generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec, te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

 

Dubrovački gradonačelnik i suradnici iskazali su dobrodošlicu izaslanstvu turskog grada, općine po tamošnjem ustroju, Beyoğlua s kojim je povelja o bratimljenju potpisana 2015. godine.

 

Predstavnici gradova izrazili su iznimno zadovoljstvo povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske koja se obilježava 2022. godine ali i organizacijom zajedničke izložbe „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća.“ koja će se svečano otvoriti u 20 sati u Etnografskom muzeju „Rupe“, a čime se nastavlja uspješna suradnja Grada Dubrovnika s gradom prijateljem Beyoğluom s ciljem prezentiranja i očuvanja impresivne turske kulturne baštine. „Ovom se izložbom dodatno potvrđuje snaga partnerstva i kvalitetna suradnja Beyoğlua i Dubrovnika“, istaknuo je gradonačelnik Franković.

 

U ovoj su se prigodi sudionici prijema usuglasili kako je kroz godine značajan iskorak napravljen u području promocije kulturne baštine, jačanja turističkih aktivnosti na tržištima Turske i Hrvatske,  gospodarskog prosperiteta i bolje povezanosti među narodima.

 

Zamjenik gradonačelnika Beyoğlua Ulutaş i generalna konzulica Hrvatske u Istanbulu Zerec zahvalili su se na gostoprimstvu dodavši kako je 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa veliki i jedinstven događaj. Kazali su kako je potrebno nastaviti unaprijeđivati i poboljšavati suradnju u sektoru turizma, marketinškoj promociji odredišta, naročito uoči ulaska u Schengenski prostor. Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako avio kompanija Turkish Airlines ima zapaženu ulogu posebice u pogledu zračne veze između Istanbula i Dubrovnika, koja osigurava veliki broj posjetitelja tijekom sezone.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *