AKTUALNO: Crijevne viroze u Dubrovniku, infektolog Đuričić objašnjava kako se zaštititi

460

Iako je ljeto godišnje doba koje neizbježno asocira na zabavu i kupanje, ono ima i loših strana. Zbog visokih temperatura dolazi do širenja određenih virusa kao što su rota virusi, noro virusi i adeno virusi. Veoma bitno je na vrijeme prepoznati simptome, te isto također na vrijeme započeti s oporavkom. Osim toga bitno je naglasiti kako je crijevne viroze potrebno preležat, inače će cijeli oporavak proteći puno duže i teže.  Razgovarali smo s doktorom Stjepanom Đuričićem, voditeljem Infektološkog odjela OB Dubrovnik, koji nam je između ostalog ispričao koji su najveći razlozi pojavljivanja takvih viroza. 

-Najveći problem su vrijeme i ljeto. U ljetnim vremenima imamo porast temperature, a imamo i turizam što znači veliku migraciju ljudi. Također ljeti imamo drugačije prehrambene navike nego zimi. Mijenja se priprema namirnica, događa se promjena načina u prehrani. Jedemo drugačiju vrstu hrane ljeti nego zimi. Pa tako za vrijeme toplih ljetnih dana više konzumiramo sirovu i polusirovu hranu. Svu hranu koju ljeti konzumiramo treba termički dobro obraditi ili hranu koja se konzumira sirova poput zelene salate prije uporabe treba dobro očistiti i oprati- kazao je doktor Đuričić. 

No, to nisu jedini razlozi nastanka crijevnih viroza. Drugi razlog je migracija stanovništva, povećano kretanje. Sve to pogoduje razvoju tzv.fekalno oralnog puta virusno crijevnih infekcija. Virusi se nalaze na raznim površinama, u vodi, na namirnicama, a i vrijeme pogoduje njihovom širenju.
Iako virusne crijevne infekcije brutalno nastupe, one relativno kratko traju. U ovom periodu godine to su najčešće rota virusi i nora virusi. 

-Simptomi su mučnina, nagon na povraćanje ili samo povraćanje, učestali broj vodenih stolica, grčevi u trbuhu, slabost te povišena tjelesna temperatura – kazao je  Đuričić te dodao kako se možemo izliječiti na način da unosimo dovoljno probiotika u organizam, paracetamolom, sirupom za djecu ili za odrasle, te laganom kuhanom hranom. No, ukoliko tri dana bolest ne jenjava ili tijelo dehidrira potrebno je potražiti pomoć od svog liječnika ili hitne pomoći – napominje Đuričić. Iako su rota virusima sklonija djeca, od njih može oboljeti i starija osoba. Jedna od preventiva je i redovito i pravilno pranje ruku. Iako bi se možda na ovu informaciju mnogi nasmijali, većina nas ne zna pravilno oprati ruke. 

-Mi pojačanom higijenom u smislu pranja ruka spriječavamo nastanak infekcija koje se šire kontaktom ruke, hranom. Nazivaju se rota virusi, noro virusi i adeno virusi koji se osim u ljetnom vremenu pojavljuju i u zimskom periodu. 

Doktor je također dodao kako postoje i bakterijske crijevne infekcije kojih je manje, a kod takvih infekcija najčešći uzročnici su kampilobakter i salmoneloza, koja se najčešće pojavljuje kod turista koji su prilikom odmora posjetili više zemalja.

-Osim što treba jest što više voća i povrća da bi se viroze izbjegle, potrebno je svo voće dobro oprati, očistiti, određeno voće/povrće i nakon skidanja kore ponovno oprati, piti dovoljno tekućine te paziti na higijenu u smislu redovitog pranja ruku – zaključio je za kraj doktor Đuričić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *