Objavljena je sezonska prognoza za jesen, evo kakav listopad i studeni možete očekivati!

448

Američka privatna meteorološka kompanija Accuweather danas je objavila sezonsku prognozu za klimatološku jesen u Europi. Prognoza se odnosi na mjesece rujan, listopad i studeni.  Crometeo  prenosi najvažnije naglaske te prognoze koju potpisuje meteorolog Eric Leister.

Što se tiče naših krajeva, glavni naglasak iz prognoze je prekid suše u listopadu i studenom. Suša koja traje u većem dijelu Italije i jugoistočne Europe bi se trebala, prema sezonskoj prognozi nastaviti i u ranu jesen, odnosno u rujnu kada se očekuju i dalje iznad prosječne temperature i malo kiše.  

Listopad i studeni donose kišovitije vrijeme, pa bi se suša mogla prekinuti. To će posebno olakšati situaciju poljoprivrednicima koji su već pretrpjeli veliku štetu od kasnog proljetnog mraza te ljetnih toplinskih valova.

Međutim, jug Italije i Grčku očekuje  nastavak toplog vremena i sušnih uvjeta.  I Španjolsku i Portugal očekuje nastavak sušnih uvjeta  tijekom jeseni. Tako će i dalje ostati povećana opasnost od šumskih požara koji su u tim krajevima već harali ovog ljeta.

Zapadne i središnje krajeve kontinenta, odnosno područja od Francuske, preko Njemačke do Poljske na početku jeseni očekuje, nakon kišovitog ljeta razdoblje stabilnijeg i sušnijeg vremena. Veći dio rujna se prognoziraju temperature iznad prosjeka. Potom se u listopadu očekuje kišovitije vrijeme. Studeni bi  tim krajevima trebao donijeti  količinu oborine oko ili malo ispod prosjeka.

I područje Velike Britanije i Irske može očekivati topliji i sušniji rujan. Potom se prema kraju listopada i u studenom očekuje  više oluja.  Očekuje se i utjecaj najmanje jednog ili više bivših tropskih sustava s Atlantika.

I područje istočne Europe (Baltičke države i Ukrajina) mogu očekivati toplije i sušnije vrijeme tijekom rujna i listopada. Potom se u studenom očekuje znatno hladnije vrijeme, uz pojavu prvih snježnih oluja (Ukrajina, Bjelorusija).
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *