Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika – građani Dubrovnika se guraju iz Plana

2100

“Obaviještavam i informiram građane Gradskog kotara Grad kao i građane Pila i Ploča o njihovom  statusu i ulozi u dokumentu Plana upravljanja koji bi skoro trebao biti upućen na javnu raspravu. Prije javne rasprave, dužan sam upozoriti na veliku povredu uloge građana u prijedlogu Plana. Moram  podsjetiti na činjenicu da je izrada Plana upravljanja rezultat zagovaranja organizacija građana skupa  s civilnim društvom prema UNESCO-u zbog neprimjerenog upravljanja Gradom. Vlasti su stavile Plan  upravljanja na njihov popis prioriteta tek kad ih je UNESCO na to natjerao, a ne zato što su same  prepoznale i obvezu i nužnost njegova donošenja kako bi se zaštititile i očuvale društvene, kulturne,  ekonomske i prirodne vrijednosti našeg Grada. Izrada Plana je povjerena Zavodu za obnovu  Dubrovnika uz koordinaciju stručnog Povjerenstva za monitoring nad izradom plana upravljanja  zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika (Povjerenstvo) koje je sastavljeno od političkih i  institucionalnih predstavnika te, jednog predstavnika/ice građana i jednog predstavnika/ice  organizacija civilnog društva.

Proces izrade Plana upravljanja se oduljio na preko pet godina, za vrijeme kojeg su stanovnici Grada,  Ploča i Pila te mi kao predstavnici u Povjerenstvu vrlo aktivno i neumorno sudjelovali a sve za bolji  Dubrovnik. Suradnja je bila dobra donedavno, dok se nisu pojavili problemi s pozicijom građana u  upravljačkoj strukturi Plana upravljanja.

Dužni smo javno izraziti krajnju zabrinutost grubim narušavanjem cjelokupnog procesa izravnim  utjecajem Ministarstva kulture i medija, Županije i Grada Dubrovnika kojim je participativnost  procesa pregažena te dovodi u pitanje istinske namjere i volju za implementiranjem Plana  upravljanja.

Naime, u procesu izrade Plana upravljanja, uočen je problem uspostave upravljačke strukture s  obzirom na to da ne postoji zakonski okvir koji definira to pitanje u Republici Hrvatskoj. Iz tog razloga  se formirala radna skupina sastavljena od članova Povjerenstva koji su lokalni akteri te imaju najveće  i izravne uloge u realizaciji Plana upravljanja. U nedostatku hrvatskih zakonskih smjernica, upravljačka  struktura za Plan upravljanja sastavljena je prema UNESCOvim (prema čijim smjernicama se izrađuje i  potvrđuje Plan upravljanja) i europskim regulativama iz područja upravljanja kulturnom baštinom  kojima se zastupa uključenje zajednice, dakle građana i organizacija civilnog društva u najviše  instance upravljanja.

Sukladno propozicijama dubrovačkog Plana upravljanja te u skladu s UNESCOvim smjernicama i  europskim primjerima, predložena je upravljačka struktura u kojoj su na najvećoj razini zastupljeni  Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko–neretvanska županija, Gradski kotar  Grad i organizacije civilnog društva koje djeluju na području zaštićene spomeničke cjeline. Ovaj  prijedlog je dodatno potaknut činjenicom da su građani u dosadašnjem tijeku izrade Plana  upravljanja dali izniman doprinos da bi Plan zadovoljio kriterije participativnosti kakvi su naloženi od  strane UNESCO-a, ali i da se postigne što veća kvaliteta i lokalna utemeljenost Plana odnosno  sudjelovanje građana u odlukama o njihovoj budućnosti. To je bilo posebno važno s obzirom na to da  izrađivači nisu bili lokalni, nisu imali lokalne stručnjake te da su se u procesu mijenjali, što je ostavilo  trag na samom dokumentu.

Nakon što je donesena odluka da građani i organizacije civilnog društva budu uključeni u Upravni  odbor Plana upravljanja, o čemu postoji zapisnik i prema kojem je takva struktura unesena u tekst  Plana upravljanja, na idućoj sjednici je predstavnik Ministarstva kulture i medija RH zatražio da se građani i organizacije civilnog društva izbace iz tog upravljačkog tijela i da se zadrže na razini Izvršnog  odbora. Valja pojasniti da se ključne odluke vezane za provedbu Plana upravljanja donose na

Upravnom odboru, dok Izvršni odbor te odluke, kako sam naziv govori, samo izvršava. Dakle,  građanima je ukinuta mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka o financiranju aktivnosti Plana  upravljanja, što je u konačnici presudno za provođenje svake od predviđenih aktivnosti Plana.  Ministarstvo kulture i medija RH je ocijenilo da građanima i udrugama tu nije mjesto te je svojim  stavom administrativno i politički utjecalo na to da se opovrgnula prethodno usuglašena upravljačka  struktura i izglasao Upravni odbor koji je sastavljen od ministrice kulture RH, gradonačelnika Grada  Dubrovnika i župana Dubrovačko-neretvanske županije. Dakle, Plan upravljanja kakav će biti upućen  na proceduru je čisto politički plan u kojem su svi nepolitički akteri izbrisani jednom notom  Ministarstva kulture i medija RH koje do sada u proces nije uložilo niti jednu kunu sredstava i čiji je  angažman u procesu bio proceduralan, a ne sadržajan.

Ta intervencija Ministarstva kulture i medija, koju su pratili Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska  županija i svi uključeni institucionalni akteri, pokazala je da je stvarni cilj donošenja Plana upravljanja  samo stvaranje još jedne razine isključive političke kontrole i puko zadovoljavanje forme donošenja  Plana koji će biti neprovediv. Građani su grubo prevareni, a uložili smo zaista veliki trud – od popisa  stanovništva, do osiguravanja participativnosti, rada na dokumentu da bi dokument uopće prošao  granicu zadovoljavanja forme.

Ako su zaboravili zahtjeve UNESCO-a i EU primjere, mogli su pogledati vlastite modele upravljanja u  ustanovama, gdje predstavnici zaposlenika imaju člana uprave i sudjeluju u upravljanju (npr. Zavod za  obnovu Dubrovnika, Dubrovački simfonijski orkestar…). Nama se pokušava negirati pravo  sudjelovanja u upravljanju našim Gradom i domom, iako se dosadašnje upravljanje, bez građana, pokazalo lošim po stanovnike i Grad Dubrovnik.

Ono što najviše žalosti jest da smo u procesu ostvarili dobru suradnju i partnerstvo s predstavnicima  grada i županije što je trebao biti zalog uspjeha završetka i provedbe plana, no to je iznevjereno na  jedan mig Ministarstva kulture i medija RH. Žalosti da se ovim putem pokušava dobiti Plan koji će  očito biti tek zastavica za mahanje u predizbornim kampanjama dok će ključne odluke u njegovoj  provedbi ostati iza tamnih zavjesa politike. Time se propušta jedinstvena šansa za bolje sutra svih  nas.

Kao što je mjesto predstavniku građana i u Upravnom odboru tako je u Izvršnom odboru mjesto  predstavniku Gradskoga kotara Pile-Kono i predstavniku Gradskog kotara Ploče jer se dijelom nalaze  u zaštićenoj Svjetskoj baštini, dok dijelovi koji nisu imaju direktan utjecaj na istu.

Građani moraju ravnopravno sudjelovati u upravljanju najdražim Gradom, a ne da za njih to rade  drugi koji se do sad nisu iskazali.

Mišljenje, stav i uloga građana Grada, Pila i Ploča su krucijalni, stoga vas sve pozivam na suradnju i  potpisivanje peticije gdje ćemo tražiti mjesto u upravljanju, a odakle nas se pokušava izgurati. ”

Predsjednik Vijeća Gradskog kotara Grad 

Marin Krstulović
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *