FOTO// Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća uz Dan Grada i Festu svetog Vlaha

1998

Svečana sjednica Grada Dubrovnika povodom Dana Grada i Feste svetog Vlaha održana je na Kandeloru, u utorak, 2. veljače u Kazalištu Marina Držića.

Ovom prigodom tradicionalno su dodijeljena javna priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo tako je dodijeljena dugogodišnjem upravitelju Zaklade Blaga djela i bivšem dubrovačkom gradonačelniku Nikoli Obuljenu, i to za izniman doprinos kojeg je Gradu dao od samostalnosti Republike Hrvatske do danas. Odlukom Gradskog vijeća godišnje nagrade za 2020. dodijeljene su mr. sc. Maji Nodari, dr. sc. fra Piju Pejiću i Družbi sestara franjevki od Bezgrešnog začeća, časnim sestrama s Danača.

U ime nagrađenih zahvalio je dobitnik Nagrade Dubrovnika za životno djelo Nikola Obuljen. „U mnogočemu neizvjesnost i strah sličnog su intenziteta. Kao što smo u Domovinskom ratu hrabro i solidarno stajali jedan uz drugoga, pokazujući ono najbolje u nama, tako i danas moramo hrabro i solidarno raditi na tome da iz ove krize koja je mnogima donijela puno patnje, tuge, ali i egzistencijalnog straha, iziđemo jači, otporniji i bolji kao pojedinci, članovi zajednice i društva. Ovogodišnja Festa bit će manja i komornija, u svemu drukčija nego što smo navikli, ali čvrsto vjerujem da će nam baš zagovor svetoga Vlaha i naša vjera u njegova ‘čuda od čudesa’ pomoći da se oporavimo i vratimo životu kakav smo poznavali prije pandemije. Hvala svima koji su nas predložili za nagradu Grada Dubrovnika i onima koji su donijeli tu odluku. Iskazali ste nam veliku čast“, rekao je Nikola Obuljen.

Na sjednici su se, uz predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu i gradonačelnika Grada Dubrovnika i saborskog zastupnika Mata Frankovića, prigodnim govorima obratili izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, izaslanik predsjednika Sabora Branko Bačić, izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i župan Nikola Dobroslavić.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica pri otvaranju svečane sjednice istaknuo je kako je u protekla 42 mjeseca održano rekordnih 46 sjednica.-“Informatizirali smo rad Gradskog vijeća. Donijeli smo niz kvalitetnih odluka, a posebno sam ponosan na odluku o osnutku ustanove Muzej Domovinskog rata te o raskidu koncesije na Tvrđavi Imperijal s tvrtkom Razvojom Golf”, rekao je Potrebica naglasivši kako je neraskidiva veza Grada i sv. Vlaha te posjetivši kako svi gradovi imaju svoga zaštitnika, a da samo sv. Vlaho ima svoj Grad.

Govor gradonačelnik Mata Frankovića 

Svečanoj sjednici, između ostalih, nazočili su državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, zamjenice gradonačelnika Jelka Tepšić i Orlanda Tokić, zamjenici i suradnici Župana,  apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić, gradske vijećnice i vijećnici te brojni predstavnici političkog, društvenog i vjerskog života Grada.

*********************************************************

Dobitnici Nagrade Dubrovnika uz Dan Grada 2021.

Nikola Obuljen dobitnik je ”Nagrade Dubrovnika za životno djelo” za izniman doprinos u aktiviranju i radu Zaklade ”Blaga djela”. Kao rezultat rada i zalaganja Nikole Obuljena, Zaklada ”Blaga djela – Opera pia”, sa sjedištem u Dubrovniku, upisana je u Zakladni upisnik rješenjem Ministarstva uprave RH od 24. lipnja 1997. godine. Ova Zaklada, naime, u različitim je oblicima u Dubrovniku djelovala još od 14. stoljeća, a uz sva povijesna previranja i različite faze postojanja zadržala je svoj kontinuitet te je u konačnici trebalo formalizirati njezino djelovanje u neovisnoj Republici Hrvatskoj. Još 1995. Nikola Obuljen, kao tadašnji gradonačelnik i zastupnik u Hrvatskom Saboru, stavio je sebi u zadaću dokazati kontinuitet rada i djelovanja Zaklade što je zahtijevalo veliku upornost, angažiranje, pa i lobiranje u tadašnjim ministarstvima jer da Obuljen kojim slučajem u svojim nastojanjima nije uspio i da nije uspio dokazati neprekinutost u njezinom radu, Zaklada ”Blaga djela” danas ne bi postojala. Odnosno, sva njezina imovina postala bi imovinom države, a budući da Zaklada cijeli svoj prihod troši isključivo na području grada Dubrovnika to bi, po podacima iz 2019., značilo svake godine oko 10 milijuna kuna manje za razne projekte potrebitima koje Zaklada danas provodi. Nikola Obuljen je odmah po upisu Zaklade u Registar, još 1997. godine, podnio zahtjev za vraćanje oduzete imovine. Tek 2004. Zakladi su vraćeni prvi poslovni prostori i od te je godine Zaklada počela ostvarivati vlastite prihode s kojima je mogla započeti sa svojom aktivnošću na planu socijalne skrbi za potrebite. Prvi upravitelj Zaklade ”Blaga djela”, imenovan rješenjem Ministarstva uprave, bio je upravo gospar Nikola Obuljen koji tu funkciju volonterski obnaša sve do kraja 2020. godine, a odlukom Upravnog vijeća u siječnju 2021. proglašen je njezinim doživotnim počasnim upraviteljem.

mr. sc. Maja Nodari dobitnica je „Nagrade Dubrovnika“ za izniman doprinos u očuvanju i promicanju kulturno povijesne baštine Dubrovnika. Radijska urednica, povjesničarka umjetnosti, konzervatorica i izvrsna promicateljica dubrovačke baštine i kulture, autorica je brojnih ciklusa radijskih emisija, posebno projekta RADIO DUBROVNIKA Hrvatskoga radija „BAŠTINA”  već punih 30 godina neprekidnog trajanja. Uz važne datume i ugledna imena, Baština s osobitom simpatijom bira male i «obične» sekvence ljudskoga svakodnevlja, pomirujući zahtjevni odnos znanstvenog i popularnog. U suradnji s tonskim snimateljima, autorski je proizvela upečatljiv broj od 1560 emisija, koje od 2004. godine preuzima Glas Hrvatske, odašiljući ih širom svijeta. Maja Nodari je kroz svoju cjeloživotnu radijsku, znanstvenu, publicističku, posebno konzervatorsku praksu i karijeru tijekom niza godina upoznala, opisala i interpretirala čitav niz spomenika i ambijenata, strukom i ljubavlju vezana uz dubrovačko kulturno nasljeđe, postavši njegovom promotoricom. Maja Nodari i u mirovini nastavlja sudjelovati u kulturnom i društvenom životu Dubrovnika, baveći se povijesnim temama kroz suvremenost, posebno učestalom nasilju nad postojećim urbanim prostorom i prirodom, čineći to na način stručnog i oštrog promatrača, plasirajući teme kroz medije radija i tiska, sloveći kao „osoba sa stavom“.  Za svoj je rad na zaštiti spomeničke baštine u vrijeme Domovinskog rata, javnim djelovanjem, za obogaćivanje i čuvanje hrvatske kulture i kulturnog identiteta, odlikovana 1996. godine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Godine 2012. primila je godišnju nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu.  Za izniman doprinos i predanost radu, razvoju, zaštiti i promociji kulturne baštine primila je Priznanje Hrvatske udruge povijesnih gradova 2018. godine. Članica je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društva konzervatora, Matice hrvatske, te Društva prijatelja dubrovačke starine.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *