Ana Rucner zablistala u kreaciji Dubrovčanina Marka Kriste

1330

Dubrovčanin Marko Kriste oduvijek je vezan uz modni svijet. Nije imao ni punih devetnaest godina kada je imao svoju prvu samostalnu modnu reviju. Prije nekoliko godina, rekao nam je kako mu je u budućnosti želja spojiti modu, povijest, kulturu i kulturnu baštinu. Baš tako smo nekako doživjeli haljinu u kojoj je Ana Rucner pozdravila prvi dan ljeta u zoru na Srđu u okviru svog festivala “Ana u Gradu”.

-Haljina je kao simbol povijesti Grada Dubrovnika koja konceptualno predstavlja duh prošlosti i sadašnjosti, a zapravo je bezvremenska. Ana Rucner mi je od samoga početka bila velika inspiracija i nadahnuće. Besprijekorni je virtuoz na violončelu, savršeno spaja klasiku s modernom glazbom i daje cijelo svoje biće kao instrument u izvedbi. To publika i prepoznaje i svake godine je nagradi u velikom broju kao podrška na njenim nastupima u Dubrovniku, a naročito na Srđu, kazao je uvijek kreativni Kriste te nam ispričao kako je upoznao Anu Rucner.

-Na početku našega poznanstva zahvaljujući Ani Škrinjar i Tildi Bogdanović, osvojila me ta njena karizma, blagi osmijeh Mona Lise, a oči su joj isijavale toplinom. Kad sam je prvi put ugledao zamislio sam je u haljini šampanjca koja na neki način predstavlja tradicionalnu kulturnu baštinu te spaja duh prošlosti i sadašnjosti, a opet predstavlja suvremenu, snažnu i hrabru ženu. Zamislio sam je kao nadnaravnu ženu koja ima neko veće poslanje na Zemlji. Umjetnost nema granica, ona samo spaja, inspirira i motivira sve zaljubljenike u isto. Bitno je kad se sve poklopi i kad iz te neke čiste ljubavi nastane nešto lijepo i kreativno.

Marko je i prije znao reći kako svi oni koji imaju afiniteta prema umjetnosti ne smiju živjeti u strahu nego u ljubavi i kako je teško pronaći sebe u maloj sredini, ali kako slijediti svoju intuiciju znači i ostvariti svoje snove.

-Od djetinjstva sam stvarao neki svoj svijet, povezivao sam se pomalo s raznim kreativcima i zahvaljujući mnogobrojnim inventivnim, kreativnim, kulturnim i modnim projektima stvorio sam bogate kontakte. A Covid situacija me potaknula da iskopam iz sebe sve ono što sam cijeli život potiskivao u sebi. Sad je najbolji trenutak da dopustimo da se dogodi taj uragan i da sve ispliva na površinu.  Od malih nogu sam i veliki zaljubljenik u teatar te općenito u umjetnost i kulturu. Par godina sam radio u galeriji Sebastian, upoznao sam divne umjetnike. Sudjelovao sam u kreaciji i procesu stvaranja raznih kulturnih manifestacija. To iskustvo mi je uvelike pomoglo da još više osvijestim i razotkrijem svoje biće. To je oduvijek bio svijet kao moje utočište.

Otkrio nam je i odakle crpi svoju inspiraciju.

-Veliku inspiraciju također crpim iz povijesti Dubrovnika. Postoje mnoge važne ličnosti iz povijesti o kojima se malo zna, a ja sam ih odlučio svojim kreativnim radom oživjeti.

Za prilagođeni make-up Ane Rucner zaslužna je artistica iz Zagreba Ines Krajnović, a Markova haljina u kojoj je zabljesnula naša diva rađena je posebno po Ani i u nju je utrošeno mjesec dana neprekidnog rada.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *