Arhiv u novom prostoru do kraja godine

396

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji v.d. ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku Ivana Veniera obišao je radove na zgradi „ex-vojarne“  koji se provode za potrebe smještaja Državnog arhiva u Dubrovniku, a koje Grad sufinancira s iznosom od 14 milijuna kuna. Radovi teku prema planu i trebali bi biti okončani do 30. studenog 2018. godine.

”Nakon dugog niza godina napokon svjedočimo kako se radovi na Državnom arhivu privode kraju. Grad Dubrovnik će nakon dvadesetak godina biti spreman prihvatiti arhivsku građu, koju do sada, zbog nedostatka prostora, nije mogao. To je važno i za Grad Dubrovnik, ali i za instituciju Državnog arhiva jer će znanstvenici i svi ostali zainteresirani moći ovdje doći iščitavati povijesne dokumente.  Zahvaljujem se i gospodinu Venieru na velikoj upornosti da se cijeli ovaj projekt konačno privede kraju, kao i Ministarstvu kulture”, izjavio je gradonačelnik Mato Franković.

Naime, nastavak radova vrijednih 20,3 milijuna kuna, koji su zaustavljeni 2012. godine, uz Grad sufinancira Ministarstvo kulture RH sa 6 milijuna kuna dok će Državni arhiv u Dubrovniku za nadzor elektro i vodnog priključka, uređenje pristupa gradilištu i druge troškove izdvojiti 600 tisuća kuna.

”Projekt traje još od 2003. godine, s prekidima zbog financijskih razloga, no sadašnja garnitura u Gradu i Ministarstvu, uz dozu simpatije Društva prijatelja dubrovačke starine, osigurala je sredstva i izvjesno je kako ćemo mi, do kraja studenog, imati gotov objekt. Zatim će kroz mjesec do mjesec i pol dana arhiv u vojarni biti spreman za rad i postupna zapošljavanja” najavio je Venier i dodao kako je za namjernu Državnog arhiva.

Za namjenu novog Državnog arhiva osigurano više od 5 tisuća četvornih metara, raspolagat će sa spremištima, koja će se sastojati od kompaktnih kliznih ormara u kojima će za smještaj arhivske građe biti raspoloživo 8800 dužnih metara prostora. U zgradi će se nalaziti i dormitorij s ukupno deset soba.

Dio arhivskog materijala iz Sponze će se preseliti ovdje, no arhiv Dubrovačke Republike će ostati na dosadašnjoj lokaciji. Fundus arhiva prenosit će se postupno s obzirom da je potrebno napraviti inventuru, sve popisati te onda krenuti u preseljenje građe.

Radove na građenju i opremanju ovog objekta provodi tvrtka ING-GRAD d.o.o.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *