Autostoperica Ana Bakran – kroz 25 zemalja do ispunjenja sna

70

U svibanjskim Putositnicama utorkom, koje su se održale 28. svibnja Dubrovačke knjižnice ugostile su Anu Bakran koja se zaputila na životno autostopersko putovanje od Zagreba do Francuske Polinezije. Bakran je iskustva s putovanja pretočila u knjigu „What’s Wrong With You?“ koju je ovom prilikom i predstavila publici.

Tri godine i osam mjeseci trajalo je njeno autostopersko putovanje do Bora Bore na koje je krenula 2013. godine. Misija prvog putovanja je bila isključivo ići autostopom, a na drugo putovanje odvažila se 2016. jer se htjela vratiti na Markižanska otočja i napisati knjigu. Tamo je ostala 14 mjeseci.

Na putovanje je krenula s prijateljem jer je obitelji obećala kako nikad neće stopirati sama. Na putu je radila 17 poslova, uglavnom u zamjenu za smještaj i hranu, bila je učiteljica Engleskoga jezika, radila u hostelu i barovima, pisala sponzorske tekstove, bavila se i renoviranjem kuća, ali i čišćenjem sela. Što se tiče strahova, ističe kako ju je najviše bilo strah da će poginuti u prometnoj nesreći dok stopira ili hoda cestom, pati i od morske bolesti pa joj putovanja preko oceana nisu bila najugodnija.

– Zašto Bora Bora? Prvo zato što je lijep otok, nalazi se usred južnog Pacifika i teško je doći autostopom – odgovorila je na često postavljano pitanje. Kad je napokon i stigla tamo nije bila toliko oduševljena jer joj je postalo – dosadno.

Ovim putovanjem Bakran je htjela razbiti i tipične predrasude koje ljudi imaju o autostoperima; misli se kako su neobrazovani, da se prostituiraju i da nemaju novaca.

Na svom autostoperskom putovanju prošla je oko 70.000 km kroz 25 zemalja ( Turska, Grčka, Pakistan, Iran, Kina, Indonezija, Vijetnam, Australija, Novi Zeland…) i mnogo toga naučila o ljudima, ali i o sebi. Kao najdražu zemlju izdvojila je upravo Francusku Polineziju jer kako je istaknula ‘’ tamo možeš biti ovisan o prirodi, a neovisan o ljudima’’. Upravo tu se i zaljubila i danas je sretno zaručena.

Bakran je rodom iz Sesveta, diplomirala je ekonomiju u Americi na stipendiji, a do 2013. imala je firmu s austrijskim poslovnim partnerom koja se bavila digitalnim marketingom i prodajom autorskih prava na digitalne fotografije. Dugo je razmišljala o putovanju i tada se sve posložilo – imala je dovoljno ušteđevine da krene u drugom smjeru i ispuni dugogodišnji san.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *