Dubrovački HDZ: Barač bez suglasnosti Vodovoda ima tvrtku koja je izravna konkurencija Vodovodu

215

Dubrovački HDZ poslao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Osim zločestoće, nerazumijevanja procesa ishođenja građevinske dokumentacije, nepoznavanja ovlasti i poslovnika o radu Gradskog vijeća te nastojanja da postane „šef oporbe“, medijska hajka predsjednika dubrovačkog SDP-a Jadrana Barača zapravo ima vrlo prizemni motiv. Skretanje pozornosti sa sebe i svojih poslova u „Vodovodu“ i njegovoj privatnoj tvrtki „Next“ j.d.o.o. Naime, najprije je razotkriven kao osoba koja laže u slučaju svog zapošljavanja 2011. godine. Iako je jasno da je riječ o klasičnom političkom namještenju, jer je tada Vodovod vodio nekadašnji šef županijskog SDP-a i jer mu je tamo radio otac, istog stranačkog dresa, Barač je lagao da je pozvan kao jedini nezaposleni inženjer strojarstva u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. No, u  Zavodu za zapošljavanju su na novinarski upit potvrdili da su u tom trenutku bila tri nezaposlena inženjera strojarstva.  Osim zločestoće, nerazumijevanja procesa ishođenja građevinske dokumentacije, nepoznavanja ovlasti i poslovnika o radu Gradskog vijeća te nastojanja da postane „šef oporbe“, medijska hajka predsjednika dubrovačkog SDP-a Jadrana Barača zapravo ima vrlo prizemni motiv. Skretanje pozornosti sa sebe i svojih poslova u „Vodovodu“ i njegovoj privatnoj tvrtki „Next“ j.d.o.o. Naime, najprije je razotkriven kao osoba koja laže u slučaju svog zapošljavanja 2011. godine. Iako je jasno da je riječ o klasičnom političkom namještenju, jer je tada Vodovod vodio nekadašnji šef županijskog SDP-a i jer mu je tamo radio otac, istog stranačkog dresa, Barač je lagao da je pozvan kao jedini nezaposleni inženjer strojarstva u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. No, u  Zavodu za zapošljavanju su na novinarski upit potvrdili da su u tom trenutku bila tri nezaposlena inženjera strojarstva.  

No, posao u Vodovodu Baraču nije bio dovoljan, pa je krenuo i u privatni posao te osnovao tvrtku „Next“. Barač je u priopćenju naveo da se njegovo radno mjesto, nadzorni inženjer strojarskih poslova, odnosi isključivo na investicije Vodovoda, a da se time njegova tvrtka ne bavi. Međutim, usporedbom sistematizacije radnih mjesta u Vodovodu za posao nadzornog inženjera strojarskih radova i predmeta poslovanja tvrtke „Next“ u sudskom registru, razvidno je da se radi o identičnim poslovima. Dakako, Barač  je ponovo lagao! Njegova tvrtka se  bavi i projektiranjem i nadzorom nad gradnjom! Nadalje,  Barač se osnivanjem tvrtke „Next“ u siječnju 2014. godine sukobio sa zakonskim odredbama Zakona o radu. Počeo je obavljati privatnu djelatnost  i to na način da se zaposlio i u tvrtki „Next“. Dakle, u vrijeme osnivanja tvrtke Barač, kao zaposlenik Vodovoda nije se smio zaposliti i u vlastitoj tvrtki. Izmjene Zakona koje su stupile na snagu u srpnju te 2014. godine omogućile su zapošljavanje i u drugoj tvrtki, ali uz suglasnost tvrtke u kojoj je osnovno zaposlenje. No, Barač, kako doznajemo, ni do danas nije dobio suglasnost od Uprave Vodovoda za zapošljavanje u njegovoj vlastitoj tvrtki „Next“.

Zakon o radu je nemilosrdan u ovakvim slučajevima. U slučaju nepostojanja suglasnosti radi se o kršenju odredbi Zakona o radu, a sankcija je – otkaz! I ne samo to, nego i oduzimanje pečata tvrtke od strane Komore inženjera strojarstva zbog kršenja Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o komori inženjera. Ali ni tu nije kraj. Prema članku 101. Zakona o radu, koji se odnosi  na zakonsku zabranu natjecanja, jasno je da Barač ne smije privatnom tvrtkom konkurirati onoj u kojoj ima osnovno zaposlenje. A njegovo radno mjesto po sistematizaciji i opis poslova tvrtke „Next“  su, kako smo naveli, identični!

Stoga mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici ističemo kako je svo Baračevo pravdoljublje i navodna briga za opći interes itekako dobro vidljiva iz njegovog osobnog slučaja u Vodovodu.

S poštovanjem,
Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Dubrovnik

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *