Bespovratna sredstva za nabavku školske opreme i za Pomorsko-tehničku školu Dubrovnik!

311

 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisat će u ponedjeljak, 17. rujna, sa ravnateljima srednjih pomorskih škola, ugovore kojima će se školama koje provode strukovne programe u sektoru pomorstva dodijeliti bespovratna sredstva za nabavku školske opreme.

Ugovore ukupno vrijedne gotovo 3 milijuna kuna potpisat će ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, sa ravnateljima slijedećih škola koje provode strukovne programe u sektoru pomorstva:

  • Pomorska škola Bakar

  • Srednja škola Ambroza Haračića, Mali Lošinj

  • Pomorska škola Zadar

  • Prometno-tehnička škola Šibenik

  • Tehnička škola Šibenik

  • Pomorska škola Split

  • Srednja škola Petra Šegedina

  • Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik

Riječ je o sredstvima koja su dodijeljena temeljem javnog poziva Ministarstva upućenog srednjim školama za dodjelu bespovratnih sredstava, a čime se doprinosi i ostvarenju ciljeva Strategije pomorskog razvitka i integralne pomorske politike RH za razdoblje do 2020.. Naime, riječ je o jednoj od mjera kojima Ministarstvo osigurava odgovarajuće materijalne uvjete u pomorskim školama te radi na promociji, jačanju kompetencija i podizanju kvalitete obrazovanja učenika u srednjim pomorskim školama.

 

Republika Hrvatska je tradicionalno pomorska zemlja koja ima ukupno oko 22 tisuće pomoraca, od čega njih 15500 u međunarodnoj plovidbi. Upravo iz toga razloga želi se osigurati vrhunsko obrazovan te socijalni i zdravstveno zbrinut pomorski kadar, koji može odgovoriti zahtjevima suvremenog brodarstva i zaštiti ljudskih života na moru. S tim ciljem Ministarstvo provodi niz mjera pa se, uz navedeno financiranje nabave opreme, svake godine provodi projekt stipendiranja učenika srednjih škola i studenata pomorskih fakulteta kako bi se osiguralo motivirajuće uvjete za upis u pomorske škole i fakultete. Također se, svake godine kroz Program sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove, osiguravaju subvencije i sredstva za ukrcaj vježbenika na brodove u nacionalnoj i međunarodnoj plovidbi.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *