Ovaj tjedan u dubrovačkoj Deši je prepun slatkih gastro radionica u kojima svi naši sugrađani mogu uživati, njegujući nematerijalnu baštinu dubrovačkog kraja. Prva po redu je radionica izrade rozate koju je vodio Mato Brnjić.
-Ovom slasticom sam se počeo baviti onog momenta kada sam saznao da će se moja kćer udati. Kako ona živi u inozemstvu onda smo se dogovorili da će na vjenčanom objedu imati i dubrovačku i talijansku kuhinju, a za slatko sam odabrao dubrovačku rozatu.
Dubrovačka rozata ima jednu specifičnost u odnosu na druge rozate, rožate, rožade ili kako se već gdje zovu od Boke do Splita, naša dubrovačka se razlikuje samo u jednom sastojku, a to je rozulin. Liker od ružinih latica koji je glavni sastojak i dominantan je.
-Koliko znam, dubrovačka rozata je stavljena na Unescov spisak kao jelo nematerijalne baštine. Je li ta lista popunjena i prihvaćena ovoga momenta ne znam, ali znam da je Hrvatska kuharska akademija podnijela taj prijedlog., kazao je za naš portal gospar Mato.
-Jako je jednostavna. U nju ide jako malo sastojaka, a to su: jaja (domaća bi bila najbolja), mlijeko, cukar, limunova korica, vanilijin cukar i najvažnije, rozulin. Ako nemate rozulin možete staviti i rum.
Pitali smo gospara Mata koliko je teško napraviti dubrovačku rozatu.
-Nije teško, vrlo je jednostavno. Praktički se sve pretvara u jednu tekućinu koja se onda priprema u banja-mariji. Banja-marija je posuda u kojoj je voda i zahvaljujući toploj vodi dolazi do karameliziranja tog cukara koji je u posudi s ostalim sastojcima.
Vrijeme potrebno za izradu rozate je do dva sata.
Gospar Mato nam je otkrio i kako ćemo znati kada je rozata gotova.
-Naime, u rozatu ćemo zabiti čačkalicu. Ako se čačkalica miče lijevo i desno potrebno joj je još vremena, a ako stoji mirno onda je gotova.
-Inače, ova slastica nije specifično iz Dubrovnika. Spominje se već u Mlecima i tada su to zvali “Fratrov puding”. , dodao je gospar Mato.
U danima pred nama u Deši će biti i radionica „Božićne jelke s dva okusa“, radionica izrade hrostula, suhe ručice od mjendela i radionica izrade mantale. Sve radionice su besplatne, a za sudjelovanje je potrebna prethodna najava na telefon 311-625.