Biseri južnoga mora – Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća

511

Izložba Dubrovačkih muzeja „Biseri južnoga mora – Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća“ autora Ivice Kipre i Dina Lokasa otvorena je 28. prosinca 2021. u Kneževu dvoru. 

Kroz različite vizualne, memorijske, povijesne i fizičke segmente, izložba prikazuje povijest turizma na dubrovačkom području. Osim promidžbenih publikacija, bedekera, karata, razglednica, suvenira, plažnoga asortimana, izložbenu građu čini i hotelski inventar te hotelsko – ugostiteljsko posuđe. Predstavljena je turistička, odnosno tiskana promidžbena građa od Cavtata do Korčule kroz panele, kao i povijest dubrovačkog hotelijerstva kroz prikaze na turističkim razglednicama prve polovine 20. stoljeća. Izložba donosi i pregled doprinosa turističke arhitekture, dok se kroz odabrano hotelsko posuđe od metala i keramike publici želi približiti onodobni produkt dizajna, kao i duh jednog vremena. Predstavljena je i scena plaže sa pripadajućim predmetima koji uprizoruju lagodu boravka i odmora na moru, interijer restorana Luke Šarića iz 1930-ih godina s pripadajućim ugostiteljskim inventarom, kao i teme zračnog i brodskog prijevoza te turističko – informacijskog i agencijskog poslovanja. 

Centar za turističku dokumentaciju i informaciju Sveučilišta u Dubrovniku, Muzej crvene povijesti te privatni kolekcionari Vladimir Šarić, Eduard Šuljak, Marojica Bijelić i Vladimir Tošović za potrebe izložbe ustupili su znatan broj građe koja je prezentirana uz predmete koji se čuvaju u fundusu Kulturno – povijesnog i Pomorskog muzeja. Stručni suradnik na izložbi je Božo Benić, dok likovni postav i grafičko oblikovanje potpisuje Studio Bonsenjo. 

Na otvorenju su govorili autori Ivica Kipre i Dino Lokas te v.d. ravnateljice Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, dok je izložbu otvorio Vlaho Margaretić, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more. Za posjetitelje izložba ostaje otvorena do 31. ožujka 2022. godine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *