Biskup Glasnović predvodio proslavu blagdana bl. Marije Propetog u Blatu

288

Središnje euharistijsko slavlje blagdana bl. Marije Propetog u njezinom rodnom Blatu na otoku Korčuli 9. srpnja započelo je procesijom iz svetišta kroz mjesto s relikvijarom blaženice koje je nosio predvoditelj slavlja dubrovački biskup. mons. Roko Glasnović.

U svečanoj procesiji sudjelovali su svećenici i ministranti, bratimi, kumpanjoli, župni zbor Svih svetih, dječji župni zbor »Stope«, trećoredice, djeca iz dječjeg vrtića »Marija Petković«, udruga pomoraca, Hrvatska glazbena udruga »Sv. Vincenca«, Narodna glazba, sestre dominikanke iz Korčule i sestre Družbe Kćeri Milosrđa. Euharistijsko pjevanje predvodio je župni zbor i dječji župni zbor pod vodstvom s. M. Danijele Škoro, a svirao je Frano Bosnić.

U propovijedi je dubrovački biskup kazao kako se Marija Propetog nije rodila svetom, ali se često susretala s tadašnjim dubrovačkim biskupom Josipom Marčelićem koji ju je pomagao na putu svetosti te istaknuo kako je ona bila „Kći poslušna Duhu Svetom koji ju je posvetio“. Primijetio je kako danas dubrovački biskup s Božjim narodom, moli njezinu pomoć i zagovor kod Gospodina za dubrovačku biskupiju, sve svećenike, redovnike i redovnice, za obitelji, djecu i mlade, starije, bolesne i potrebne, za cijelu Crkvu, za mir u srcima i svijetu. Ispričao je i kako su u kućnoj kapeli kuće u kojoj je živio biskup Marčelić, uz ostalo, bile četiri slike: Isusa, Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i blažene Marije Propetog Isusa, te kazao kako štujući svece, slavimo Gospodina. „Ne budimo lijeni u nasljedovanju onih koje štujemo“, pozvao je.

Nadalje je dubrovački biskup naveo što je sve Marija činila na putu svetosti slušajući u svom srcu odgovore na pitanje koje je postavljala Gospodinu poput učenika iz evanđeoskog ulomka:  ‘Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?’ Potaknuo je okupljene da i oni tražeći spremno slušaju Boga i njegovu riječ te da ulože „svoje darove u život svih s kojima živimo i koji nas okružuju“. „Poziv je to na jednostavan i trijezan, velikodušan i pažljiv život koji se očituje u pravednosti, poniznosti i čistoći međuljudskih odnosa, bez nepotrebnih komplikacija, svjesno i odgovorno,“ kazao je.

Biskup je također spomenuo kako je i on s drugima bio u Dubrovniku kada je prije 20. godina papa Ivan Pavao II. proglasio Mariju iz Blata blaženom.

Dubrovački biskup također je kazao kako evangelizirati znači pokazivati put, naučavati umijeće življenja. „Najdublje siromaštvo jest nesposobnost radovanja, dosada života koji se smatra apsurdnim i proturječnim. To siromaštvo, danas je vrlo rašireno u vrlo različitim oblicima, kako u materijalno bogatim društvima, tako i u siromašnim zemljama. Nesposobnost radovanja pretpostavlja i proizvodi nesposobnost ljubiti, proizvodi zavist, pohlepu, sve poroke koji razaraju živote pojedinca i svijeta. Stoga nam je potrebna nova evangelizacija“, poručio je, uz ostalo, biskup Glasnović.

Mariji Propetog Isusa Petković ništa nije bilo važnije od Krista, ustvrdio je biskup u propovijedi te naveo njezine riječi tome u prilog. Dodao je kako i za papu Franju svetost nije povlastica malobrojnih, nego poziv svih.

„Sveci nisu nadljudi niti su se savršeni rodili“, rekao je biskup Glasnović i nastavio: „Oni su kao i mi. Osobe koje su prije ulaska u nebesku slavu živjele normalnim životom s radostima i bolima, mukama i nadama. Oni su prijatelji Božji, jer su u svome zemaljskom životu živjeli u dubokom zajedništvu s Bogom. U licu su malene i prezrene brače gledali lice Božje, a sada izravno gledaju Božju ljepotu. Kada su upoznali Božju ljubav svim su je srcem slijedili, bezuvjetno, iskreno. Svoj su život istrošili služeći drugima. Bez mržnje su podnosili patnje i nevolje, a dobrom su odgovarali na zlo šireći radost i mir.“

Iz primjera života bl. Marije Propetog biskup je naveo kako ona „nije mislila samo na sebe, kako uživati u vječnom životu, nego su njezina briga uvijek bili drugi, siromašni i posljednji“. „Tako čini onaj tko je zahvaćen Božjom ljubavlju. Kristom. Njezin pogled išao je dalje. Dosezao je širine i u duhovnom i u fizičkom smislu: misije, evangelizacija, briga za duše. U svojim odgovorima Bogu bila je ponizna. Prihvaćala je pomoć i savjet drugih, svjesna da je dio Crkve. Živjela je crkvenost i ugrađivala je sve u njezino mistično tijelo. Njezin odgovor na Božju ponudu ljubavi i brige za siromahe u ostavljanju svega nije ju ostavio smrknutom i žalosnom kao bogatog mladića, nego je njezine dane ispunjalo radošću. A sve je to mogla jer je Krist u svem bogatstvu prebivao u njoj. Ništa joj nije bilo važnije od Krista“, kazao je dubrovački biskup te zaključio molitvenim stihom: Biseru iz malog Blata, nado roda hrvatskoga, kod Krista nas zagovaraj, Marijo od Propetoga.

Predvoditelju euharistijskoga slavlja zahvalo je na dolasku i zajedništvu mjesni župnik don Željko Kovačević, zatim je provincijalna predstojnica s. M. Mirjam Gadža zahvalila ocu Biskupu, domaćem župniku don Željku Kovačeviću i mještanima Blata na svakoj pomoći, te je slavlje završilo procesijom do svetišta i zaključeno pjesmom blaženici.

Na blagdan blažene Marije Propetoga u prijepodnevnim satima slavljena su dva euharistijska slavlja. Prvo je u župnoj crkvi Svih svetih predslavio domaći župnik don Željko Kovačević. Drugo slavlje je u svetištu predslavio vlč. Karlo Topalović, župni vikar u župi sv. Terezije Avilske u Požegi, a u koncelebraciji je bio don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Čilipima. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je župni zbor mladih »Stope«. U ovom slavlju već tradicionalno je sudjelovalo nekoliko djelatnika dubrovačkoga Caritasa koji su blaženicu uzeli za svoju zaštitnicu.

U poslijepodnevnim satima na Plokati ispred župne crkve su izvedeni »Blatski tanac« i »Kumpanjija«.

s. M. Jasminka Gašparović, promicateljica kauze bl. Marije Propetoga

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *