Božinović najavio novo ograničenje za one koji nemaju covid potvrde

1536

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović prisustvovao je obljetnici oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području. Nakon polaganja vijenaca obratio se novinarima.

Komentirao je povećani broj zaraženih u Zadru.

“Nažalost, potvrdilo se da se 7 osoba izravno zarazilo na košarkaškoj utakmici, a kao što su rekli iz Zadarskog zavoda, bilo je i drugih mjesta. Ono što je razlog za optimizam je činjenica da Zadar ima vrlo jaku i sposobnu epidemiološku službu s dr. Medićem. Kad govorimo o Zadru, mislim da će plod njihovog rada dovesti do toga da taj broj neće eksplodirati”, rekao je, prenosi N1.

Napomenuo je da smo turistička zemlja i da dobrim dijelom ovisimo o dolasku stranih gostiju.

“Znamo da nam najviše turista dolazi iz Njemačke, a tu je vrlo jednostavna računica, ako je broj novozaraženih veći od onoga koji državu ili regiju svrstava u zelenu zonu, uvode se restrikcije za njihove državljane. U one dijelove i regije Europe gdje imate povećanu incidenciju – ne idite. To ne može biti nikome u interesu”, smatra Božinović.

Apelirao je na sve lokalne vlasti, pritom misleći na stožere, da se angažiraju oko toga da se epidemiološka situacija na njihovom području kontrolira.

“Ako se stvar pusti izvan kontrole, onda nam se može dogoditi ovo o čemu govorimo danas, a vezano je za Zadar. Nadam se da će se situacija na tom lokalitetu smiriti. Još uvijek smo na početku sezone, još uvijek ima dovoljno vremena da svi najozbiljnije shvatimo svoju ulogu u nošenju s epidemijom. To nije nemoguće, itekako je moguće. Samo se svi moramo tome posvetiti”, kazao je ministar.

“Svjesni smo da se epidemija neće zaustaviti do jeseni ako nam dolaze gosti”

Božinović je upitan i o radu noćnih klubova.

“Za razliku od prošle sezone, kad su uglavnom bile na snazi preporuke, ali nekako je bio jedan opći osjećaj da je možda i kraj epidemije – danas smo potpuno sigurni da pogotovo kad nam dođe veći broj ljudi iz inozemstva, epidemija se sigurno neće zaustaviti do jeseni. Zbog toga smo donijeli jasne preporuke”, tvrdi.

“Ono što je novo u odnosu na prošlu godinu, imamo cjepivo s kojim se možemo zaštititi, a imamo i vrlo jednostavne mehanizme kako kontrolirati cijeli događaj. Digitalnu covid-potvrdu možete besplatno dobiti. Svatko tko nešto organizira ne može reći da ne može voditi računa o tome, jer možete u trenutku očitati digitalnu potvrdu”, ističe.

“U klubove na otvorenom moći će oni s covid-potvrdama”

Klubovi na otvorenom moći će raditi pod uvjetom da svi koji tamo dođu budu u skupini osoba koje budu u tri uvjeta koja su potrebna za dobivanje covid-putovnica, kazao je ministar.

“Unutarnji prostor je prostor koji je itekako pogodan za širenje virusa, s obzirom na to da smo u ljetu i da se više-manje sve odvija na otvorenom prostoru, o tome zasad ne razmišljamo. Ako nam bude situacija dobra, ako cijeli ovaj sustav cijepljenih bude takav da bude veliki broj procijepljenih, onda se to može korigirati”, objašnjava.

Ministar kaže da su covid-potvrde za građane besplatne, dostupne i jednostavne.

“Cjepiva ima i više nego što je potrebno. Cjepivo nije problem. Digitalne potvrde u roku nekoliko desetaka sekunda svatko može dobiti. Napravili smo ovu aplikaciju koja je široko dostupna. Vi kao građanin možete vidjeti koliko je ova aplikacija jednostavna. Kao i kad se ulazi u kazalište i sportsku dvoranu, morate pokazati kartu, ova digitalna potvrda ne uzima nikome više vremena”, rekao je.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *