BRANKO BAZDAN: ‘Već šest mjeseci raspisujemo natječaje za specijalizacije, ali nitko nam se iz Županije ne javlja’

240

Ministarstvo zdravstva uspjelo je izvući 187 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova čime će domovi zdravlja u manjim sredinama moći platiti specijalizacije mladim doktorima. U razgovoru s ravnateljem Doma zdravlja Dubrovnik Brankom Bazdanom, provjerili smo kakva je situacija kod nas.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako Vlada nije gubila vrijeme te su uspjeli povući novac iz europskih fondova čime je odabrano 197 kandidata koji počinju sa specijalizacijama. Bazdan smatra kako je to odličan potez Ministarstva te napominje kako Dom zdravlja u Dubrovniku svojim sredstvima već dvije godine financira četiri specijalizacije.

– Radi se o dvije obiteljske, jednoj ginekološkoj i jednoj pedijatrijskoj specijalizaciji. Ovo je sad četvrti put da će Dom zdravlja raspisati natječaj, na prva tri nitko nam se iz Županije nije javio – kazao je Bazdan.

Bazdan ističe kako im se na specijalizacije jave iz nekih drugih mjesta pa onda odustanu, a iz Dubrovačko-neretvanske županije nema zasad nikoga.

– Dogodi se da kandidati dobiju specijalizaciju u svom mjestu boravka, pa odustanu od dolaska u Dubrovnik. Inače, liječnici se uvijek jave na sve raspisane specijalizacije, ima ih iz Splita i Mostara, ali naših ljudi nema.

Potreba za specijalistima u pojedinim granama, poput pedijatrije ili ginekologije, zaista velika. Bazdan napominje kako je kod nas situacija bolja nego kod drugih.

– Što se tiče nedostajućih liječnika, mi smo s našim specijalizacijama manje više zatvorili nekakve sadašnje potrebe. Za pet godina recimo kad netko krene u mirovinu onda bi bilo dobro da sad imamo na specijalizaciji jednu pedijatricu. Kod nas je situacija dobra, nemamo nedostataka, nema niti jedno mjesto koje je nepopunjeno. Što će biti u budućnosti to ne mogu znati, sve radimo planski pa ne bi trebalo biti problema – zaključio je Branko Bazdan.

Inače, po nekim procjenama nagađa se kako će u idućih 10 godina u Hrvatskoj nedostajati i do 1000 liječnika obiteljske medicine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *