“Crtić”, plesna predstava za djecu u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara

28

Plesna predstava Antona Lachkyja Crtić namijenjena djeci starijoj od šest godina i njihovim obiteljima bit će izvedena u sklopu programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara 14. srpnja u 21.30 sati na taraci tvrđave Revelin. Crtić je dobitnik nagrade belgijske ministrice kulture Alde Greoli za 2017. godinu.

Kako nikada nije prerano za uživati u veličanstvenom, očaravajućem i vrhunskom plesu, Anton Lachky radi koreografije koje djeci oduzimaju dah. Crtić je jedna takva plesna predstava osmišljena za djecu starosti od 6 godina nadalje i njihove obitelji. U ovoj fantastičnoj priči četiri lika bivaju opsjednuti svojim unutarnjim kreativnim demonima, proizvodeći pritom zabavan vrtlog plesa, glazbe i igre. Poneseni veličanstvenim prepletom zvukova, likovi sudjeluju u grandioznim tiradama i začaranim plesovima na pop glazbu i klasične arije. Predstava sadrži mnoštvo priča koje pružaju uvid u kompleksno i zbunjujuće funkcioniranje mozga, prepuno iznenadnih preokreta, rasta i zastoja, slijepih ulica i beskrajnih mogućnosti. Glazba u predstavi epska je avantura koja uključuje skladbe Bacha i Mozarta, koje i danas diraju publiku. Poput veselog nereda, Crtić je ponekad ozbiljan poput ljubavne izjave, a ponekad lepršav poput povjetarca.

Anton Lachy svoju je karijeru započeo u predstavi Ma Akrama Khana. S dvadeset godina već je proputovao svijet i plesao u 48 zemalja. Nekoliko godina kasnije suosniva plesni kolektiv Les SlovaKs koji je sa svoja tri projekta ostvario svjetsku slavu. Anton je danas priznati koreograf koji surađuje s nekim od najznačajnijih umjetničkih institucija na svijetu poput Göteburške opere, BodyTraffic Companyja iz Los Angelesa, Venecijanskog bijenala, Scottish Dance Theatera i drugih.

Hrvatsko gostovanje plesne skupine Antona Lachyja s predstavom Crtić rezultat je suradnje Dubrovačkih ljetnih igara i Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat gdje će plesna predstava također biti izvedena odmah nakon Dubrovnika.

Osim plesne predstave Crtić, 69. Dubrovačke ljetne igre donose još obilje sadržaja za djecu u sklopu programa za razvoj publike Ključevi od Grada. Za djecu će tako dubrovački glazbenici u Sponzi izvesti Saint-Saënsovo djelo Karneval životinja, Jasna Held će u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni pripovijedati narodne priče i bajke iz okolice Dubrovnika, Nenad Sinkauz će voditi glazbenu radionicu Tvornica zvuka na kojoj će djeca učiti o osnovama improvizacije, a kustosice Kuće Bukovac, Lucija Vuković i Helena Puhara vodit će likovnu radionicu na temu percepcije suvremene umjetnosti. Želja je kroz radionički, interaktivni i kreativni pristup izgraditi odnos djece prema suvremenim umjetničkim sadržajima te procesima nastajanja tih sadržaja kao i senzibilizirati djecu za suvremenu umjetnost i festival te tako raditi na odgajanju nove kazališne, glazbene i likovne publike.

Ulaznice za plesnu predstavu Crtić dostupne su po sniženim cijenama na koje stanovnici Dubrovačko – neretvanske županije ostvaruju dodatan popust od 30%, dok su svi ostali programi za djecu besplatni.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *