Davor Novevski predstavio „Ravno do dna“ i „Teoriju sjene“

252

Davor Novevski, mladi cavtatski autor, predstavio je zbirku pripovijetki „Ravno do dna“ i roman „Teorija sjene“ u srijedu, 7.studenog, u Ogranku Lapad Narodne knjižnice Grad.

U atmosferi kišne večeri, kakva vlada na početku Novevskog romana, promocija je vođena kroz opušteni razgovor samog autora s moderatoricom Matijom Nenadić, knjižničarkom Narodne knjižnice Grad, te profesorom hrvatskog jezika i književnosti Davora Deranje. Za glazbeni intermezzo u pauzama zadužen je bio Rino Sinobad.

Davor Novevski, nakon završene Ekonomske škole na Sveučilištu u Dubrovniku upisao je i završio preddiplomski studij „Mediji i kultura društva“, a potom i diplomski studij „Mediji“. Još kao student počeo je pisati recenzije knjiga, filmova i serija, ali i vlastite kolumne. Po vlastitom priznanju, za vrijeme studija to je radio zbog dodatnih bodova na fakultetu, no otkrivši ljepotu igranja riječima, time se nastavio baviti i dalje. Tako se izrodila prva pripovijetka koja je nekoliko mjeseci drijemala u njegovom laptopu, no nakon što se svidjela onima koji su je pročitali, napisao je još dvije koje su, ukoričene s njom, dale život prvoj knjizi, zbirci „Ravno do dna“. Prve dvije pripovijetke bave se kriminalno-zločinačkim miljeom, a povezuje ih lik netipičnog policijskog inspektora Ante Mišetića, svojevrsne „klošarske verzije Franka Serpica“. U njima, kao uostalom i u romanu „Teorija sjene“, Novevski piše o ljudima sa samog društvenog dna, ovisnicima, alkoholičarima i kriminalcima. Njegovi likovi kreću se poznatim krajolicima i prostorima Dubrovnika i Konavala, opisanima bez uljepšavanja jezgrovitim, životnim i autoru svojstvenim stilom koji ozbiljnost teme uspješno prekida duhovitim pasažima kojima otkriva i smisao za humor.

Posljednja pripovijetka zbirke „Ravno do dna“ bavi se problemom nogometnog huliganizma te otvara temu homoseksualne ljubavi kojoj Novevski pristupa otvoreno i, kako je to primjetio Deranja, za dubrovačku sredinu hrabro. Kao inspiraciju za pisanje ove pripovijetke naslovljene „Ljubav na tribini : malo drukčija ljubavna priča“ Novevski navodi roman Alena Bovića „Metastaze“.

Nakon književnog prvijenca objavljenog 2017. godine,  Novevski 2018. objavljuje i roman „Teorija sjene“ financiran putem „crowdfundinga“, a  autor je, u znak zahvalnosti, imena svih onih koji su u kampanji sudjelovali otisnuo na stražnjim koricama knjige želeći ih i na ovaj način „ugraditi“ u  nju. „Teorija sjene“ roman je o nizu zločina, grižnji savjesti, kazni i iskupljenju, a kako to u predgovoru kaže Iris Mirosavljević, „izazvat će osjećaj mučnine u želudcu i ostaviti gorak okus u ustima“. U njemu je Novevski uspio izgraditi lik junaka, ili bolje rečeno antijunaka, kakvim može postati svatko od nas, htjeli mi to priznati ili ne.

Iako za sebe ne voli reći da je književnik ili pisac, kao autor Davor Novevski prihvaća se tema čiju ozbiljnost nerijetko zna ublažiti smislom za humor. U nekim dijelovima njegovih pripovijetki i romana osjeća se i utjecaj filma i televizijskih serija, a ne libi se niti korištenja psovki i vulgarizama, no to je uvijek opravdano i u funkciji karakterizacije likova. Zbirkom „Ravno do dna“ i romanom „Teorija sjene“ Davor Novevski pokazao je da zna oblikovati priču i izgraditi likove koji unatoč svojim manama pronalaze put do srca čitatelja. Inspektor klošar zaslužuje još slučajeva koje mora riješiti, a Krešimir Jukić, nakon iskupljenja trebao bi mirno doživjeti i odživjeti starost.

Knjige „Ravno do dna“ i „Teorija sjene“, od sada do vječnosti, našle su svoje mjesto na policama Zavičajne zbirke Narodne knjižnice Grad, a Davor Novevski  postao je još je jedno ime dubrovačke književne scene. Zavičajna zbirka čeka još knjiga istog autora. Sve je na Davoru…

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *