DHMZ izdao upozorenje: U Hrvatskoj najavljene pijavice, poplave, tuča i snijeg

195

Pred nama je još jedna promjena vremena, posebno izražena na Jadranu gdje će biti obilne kiše, lokalno i intenzivnih pljuskova s grmljavinom te jakog i olujnog vjetra, ponajprije južnog i jugozapadnog – najavio je to Državni hidrometerološki zavod te prognozirao i moguć snijeg u unutrašnjosti.
U noći s četvrtka na petak nad naše područje pristiže vlažan i nestabilan zrak, a DHMZ je najavio kako bi u unutrašnjosti Dalmacije moglo pasti i više od 100 litara kiše po četvornome metru. – Lokalno je na obali i otocima vrlo vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, moguće su bujične i urbane poplave, tuča, na moru i pijavice osobito u petak u Dalmaciji. Osim obilne oborine probleme će stvarati jak, mjestimice i olujni vjetar – u četvrtak jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro pri čemu će valovi prema otvorenome moru mjestimice biti viši od 4 metra zbog čega su posljedično vrlo vjerojatni problemi u pomorskom prometu, a i poneke rive će biti poplavljene, pišu u priopćenju.
Vrijeme će biti nestabilno i tijekom vikenda, zbog čega bi obilne oborine mogle biti popraćene i naglim lokalnim bujičnim poplavama i urbanim poplavama naselja.  – Značajna količina kiše past će i u unutrašnjosti tijekom ove kišne epizode, a uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije lokalno moguće i više od 100 litara po četvornome metru. S dotokom hladnog zraka potkraj nedjelje te u noći na ponedjeljak osobito u gorskim krajevima padat će susnježica i snijeg, koji su mogući i mjestimice u nizinskim predjelima, priopćili su, a isto je prognozirao i Crometeo.

– Ako je vjerovati modelu, prvi snježni pokrivač ove jeseni dobit će dio nizina unutrašnjosti do kraja petka, napisali su.

IZVOR: vecernji.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *