DIREKTOR HE DUBROVNIK IVO MILETIĆ Tunel nije bio predviđen za evakuaciju

311

Gosti večerašnje “Teme dana” su direktor hidroelektrane Ivo MiletićZoran Ateljević iz Hrvatske gorske službe spašavanja te županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. 

Miletić je izrazio sućut obitelji stradalih kolega. Rekao je da su danas bili izvidi, no nisu završeni i nisu dobili konačno izvješće. Ne može niti želi spekulirati o uzrocima požara dok se ne utvrdi stvarni uzrok. Vjeruje da će uskoro imati izvješće. 

Prema izjavama svjedoka, dogodila se eksplozija i pojavio se veliki dimni val koji je išao velikom brzinom. Simović kaže da je bio golem dim kada su došli na intervenciju, on eksploziju nije čuo niti vidio. Jako su teško prolazili gust dim koji su zatekli, krenuli su sa samim gašenjem, uz to je trebalo i ventilirati, a trebalo se i probijati do unesrećenih. Objasnio je da su došli sa svom mogućom opremom i alatima. Dodao je kako je infrastruktura HE specifična – puno etaža, golem prostor, puno ureda, puno transformatora. Tehnička služba je bila uz njih da im omogući kretanje kroz sve prostorije, a u svaku su ušli i nadali se da će naći unesrećene. 

– Nadali smo se da ćemo naći unesrećene, išli smo jako, jako brzo, to je bila utrka s vremenom uz golem dim. Ova intervencija je jako specifična – velika je površina, trebate se probijati do ljudi, a vremena nemate. Mislim da smo s timom ljudi, više od 30 vatrogasaca, sa svom potrebnom opremom na kraju ipak uspjeli doći do mjesta gdje su bili unesrećeni, ali eto, nisu bili u zgradi, dodao je. 

Simović je rekao da su opasni plinovi cijelo vrijeme bili prisutni, ali ih nisu pokolebali, na granici zdravog razuma nisu odustajali niti se povlačili iz tunela. 

Navodi se da su se tri radnika pokušala spasiti kroz odvodni kanal, Miletić je rekao da se radi o tunelu koji ima funkciju da vodu odvede do mora i ima direktan kontakt s morem te nije predviđen za evakuaciju. 

Ovo nije prvi incident u HE – 2012. su se radnici našli u opasnosti dok su radili na održavanju vertikalne čelične cijevi kroz koju ide voda na turbinu, tada, nasreću, nije bilo smrtnih posljedica. Miletić je naglasio da su koncentrirani na  spašavanje i stvaranje uvjeta da se takve stvari ne događaju. 

Anteljević je sudjelovao 2012. u akciji spašavanja, naglasio je da u svim akcijama spašavanja oni nastupaju zajedno – policija, vatrogasci, gorska služba spašavanja. Opisao je kako je došlo do tog incidenta i kako su uspjeli izvući radnike bez ozljeda. Danas je 10-ak članova bilo na terenu, pokušavaju pridonijeti kako mogu. 

Elektrana je prije 3 godine prošla proces obnove, Miletić je rekao da je sigurnost na prvom mjestu kada je riječ o ovakvim postrojenjima na razini cijele Hrvatske. Trenutačno su naglasak stavili na potragu za kolegama, dok se svi izvidi mjerodavnih institucija ne završe, ne mogu pristupiti procesu obnove.

HRT

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *