DOMOVINSKI POKRET KONAVLE: Želimo sačuvati ono što su naši stari znali ostaviti svojim potomcima

838
Priopćenje Domovinskog pokreta Konavle prenosimo u cijelosti:
Vrijednost konavoskog krajobraza nije samo oku ugodna ljepota.
Tradicionalna konavoska gradnja u prostoru i kroz vrijeme idealno se uklopila u krajobraz Konavala.
Domovinski pokret Konavala potpuno je svjestan činjenice o ljepoti našeg kraja ne samo kao magnetu za turizam, već i kao dodatnom razlogu podizanja vrijednosti nekretnina konavoskih obitelji.
Kako onda podignuti svijest naših sumještana o nužnoj potrebi čuvanja okoliša i zadržavanja običaja koje su naši stari bez „stručnih analiza“ vremenom stekli?
Kako poticati domaćeg čovjeka brinuti se o starim kamenim međama, ne uništavati i betonirati stare kamene zgrade, ne bacati plastiku i moderne materijale u prirodu, i na kraju kod gradnje novih objekata, graditi materijalima i na način najbližim i najsličnijim kako su to naši stari radili jer vrijeme je pokazalo, takav pristup konavoskom kraju čini vrijedni konavoski krajobraz?
-Domovinski pokret Konavle poticat će konavosku struku i mlade arhitekte u sklopu budućih studija o GUP izraditi prijedloge nekoliko standarda tipične konavoske gradnje, konavoske prostorne arhitekture.
-Po dogovoru i konsenzusu o standardima, DP će uz suradnju s županijom i Vladom….pokretati inicijative za izmjene zakonskih okvira i pravilnika koji će omogućiti poticanje gradnje sukladne „Konavoskom standardu“.
Poticanje ovakve gradnje ne bi bilo i kažnjavanje, već oblik nagrađivanja u vidu ukidanja određenih davanja za investitore i vlasnike koji bi odlučili poštovati konavoski standard gradnje.
Standarde bi se prilagodilo svim posebnostima konavoskih reljefnih i vegetacijskih zona kao i priobalnog područja.
Uvela bi se i mogućnost prilagodbe dosadašnjih objekata standardu.
-Domovinski pokret Konavala kao i za sve ideje i njihovu provedbu zatražio bi duži provedbeni okvir i prije svega potpisani konsenzus svih političkih opcija, a što bi omogućilo stabilnost provođenja projekta i standarda bez obzira na političke smjene na lokalnoj kao i državnoj razini.
Ovakav pristup ozbiljnim temama je standard Domovinskog pokreta Konavle.
-Domovinski pokret Konavle već je sad otvoren za prijedloge i sugestije svih aktivnih i zainteresiranih skupina i pojedinaca u Konavlima voljnih napraviti plan za čuvanje onoga što su naši stari znali ostaviti svojim potomcima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *