DRUGI SLUČAJ KORONAVIRUSA U DUBROVNIKU: Obolio Dubrovčanin koji se vratio sa skijanja iz Bugarske

132

– Želim vas izvijestiti kako danas imamo još jednu zaraženu osobu koronavirusom, započeo je današnju konferenciju za medije župan Nikola Dobroslavić

Od ukupnog broja drugih uzoraka poslanih na analizu pola je negativno, čekaju se ostali nalazi.

– Županiju držimo epidemiološki dobro i želimo istaknuti kako se naši sugrađani i gospodarstvenici općenito ponašaju odgovorno prema mjerama koje je naložio Stožer civilne zaštite.Naša Vlada, kao što svjedočimo, bori se s ovom pandemijom na način da želi sačuvati svaki život naših sugrađana. Pozivam one koji su u samoizolaciji da to strogo poštuju, onima koji rade da se pridržavaju mjera. Krizu ćemo pobijediti, samo je pitanje u kojem će se broju mjeriti šteta i s koliko žrtava. Želimo svakako da ih bude što manje, dodao je Dobroslavić.

– Dakle, imamo drugi slučaj, a riječ je o Dubrovčaninu koji se prije dva dana vratio iz Bugarske sa skijanja. Nalazi se u izolaciji, a njegovo stanje je dobro. Ukupno smo uputili 48 uzoraka iz OB Dubrovnik, dva su pozitivna, a testirana su i 32 zaposlenika bolnice. Od tih 32 pristiglo je 18 negativnih nalaza, druge još čekamo tijekom dana. Na području naše županije u samoizolaciji nalazi se 311 osoba te dodatnih 26 zaposlenika ZL Dubrovnik. Št se tiče nepoštivanja rješenja o samoizolaciji zaprimili smo 30 prijava i u tri smo utvrdili kako osobe nisu poštovali mjere samoizolacije, dodao je zamjenik župana Joško Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić potvrdio je kako su pacijenti zaraženi koronavirusom dobrog općeg stanja, nalaze se na odjelu infektologije.

– Zaraženi Dubrovčanin je 1955. godište i hospitaliziran je jučer popodne. Danas šaljemo još desetak uzoraka, dio su djelatnici ZL Dubrovnik. Preraspodjelili smo dio odjela, izvanka se ne može pristupiti i molim i apeliram na naše sugrađane i rodbinu pacijenata da poštuju odredbe. Molimo samo one koji imaju respiratorne probleme ili one kojima je doista nužna medicinska intervencija da dođu na hitni prijem. Imamo i polumontažni objekt gdje će biti probir pacijenata s bilo kakvim respiratornim problemima.

U ime Stožera obratio se i ravnatelj ZZJZ Mato Lakić

– Trenutno obrađujemo kontakte drugog oboljelog, radi se o jednoj obitelji, nalaze se u samoizolaciji, tako da je ovaj slučaj nešto jednostavniji od prvog, gledajući s epidemiološkog gledišta. Što se tiče zdravstvenih djelatnika, poslani su nalazi dvije liječnice i nekoliko medicinskih sestara. Najbitnije je, krucijalno je da je svaki pojedinac bitan, ako kršite preporuke povećavate mogućnost širenja bolesti. Ne izlazite iz kuće bez potrebe, što više socijalne distance, pranje ruku, ako je tko bolestan, neka nosi masku.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *