Dubravka Šuica u Washingtonu

234

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku Dubravka Šuica od 3. do 6. prosinca 2018. sudjeluje na 83. EU-SAD međuparlamentarnom sastanku u sklopu posjeta Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om Washingtonu.

Na prvom sastanku koji se održava nakon „midterm“ izbora, članovi američkog Kongresa i delegacija Europskog parlamenta održali su briefing u State Departmentu na kojem su razgovarali o vanjskopolitičkoj i sigurnosnoj suradnji EU i SAD-a u vezi Irana, Saudijske Arabije, Kine i Rusije te o vanjskim utjecajima koji prijete poštenoj izbornoj utrci. Također, tijekom boravka u SAD-u, članovi izaslanstva raspravljaju o trgovinskoj i gospodarskoj suradnji, geopolitičkoj ulozi dviju sila, digitalnom tržištu ali i zaštiti potrošača. Cilj dijaloga uključuje održavanje visokog stupnja političke suradnje te jačanje parlamentarnog partnerstva dvaju saveznika.

Tom prigodom zastupnica Šuica izjavila je: „Većina našeg dijaloga je posvećena razmjeni stajališta oko vanjskopolitičkih tema s posebnim naglaskom na odnose s Kinom, Rusijom i Iranom. Posebno zabrinjava situacija oko najnovije ruske intervencije u Azovskom moru ali i čvrsta opredijeljenost oko nastavka sankcija. Američka strana izražava jako protivljenje projektu Sjeverni tok, predanost uspostavljanju novih trgovačkih ugovora i napuštanje NAFTE. Ono što je zabrinjavajuće iz kuta interesa EU jest deglobalizacija koja je na djelu i pokušaj renacionalizacije globalnog sustava kao glavnog pravca politike predsjednika Trumpa. Naravno da smo izrazili zabrinutost zbog prekida multilateralnih odnosa i uspostavljanja novog svjetskog poretka no ostaje predanost jakom partnerstvu između EU i SAD-a.”

Sastanci dvije delegacije održavaju se u Predstavničkom domu američkog Kongresa gdje će članovi Europskog parlamenta sudjelovati, između ostalog, i na posebnoj sjednici o odgovornosti digitalnih platformi u vezi zaštite potrošača tijekom digitalne (on-line) trgovine. Također, članovi delegacije Europskog parlamenta susrest će se s američkim senatorima, uključujući senatora Rona Johnsona (R-WI) koji predsjeda Odborom američkog Senata za europsku i regionalnu sigurnosnu suradnju.

Izaslanstvo Europskog parlamenta čini 18 zastupnika iz svih 8 političkih grupa, a sastanak predvode, s EU strane, predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om Christian Ehler (EPP) te, s US strane, kongresmen Mario Diaz-Balart (R-FL), a dio službenog programa odgođen je zbog državne komemoracije za 41. američkog predsjednika George H.W. Busha.

Podsjetimo, zastupnica Šuica u lipnju ove godine sudjelovala je na 82. EU-US Međuparlamentarnom transatlantskom zakonodavnom dijalogu u Sofiji na kojem su kongresmeni i europski zastupnici raspravljali o ulozi SAD-a na području Zapadnog Balkana. Posljednji transatlantski sastanci održani su u Sofiji i na Malti, budući da se odvijaju dva puta godišnje: jedan put u SAD-u, a drugi u državi članici koja predsjedava Europskim vijećem.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *