Dubrovački branitelji komentirali program obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske

403

Program obilježavanja velike 25. obljetnice deblokade Dubrovnika i oslobađanja krajnjeg juga Hrvatske predstavljen je jučer na radnom sastanku kojem su nazočili i načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH general – pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Predrag Stipanović i pukovnik Darko Podrug. Tako je na sastanku jednoglasno odlučeno kako će se obljetnica proslaviti dvodnevnim programom koji će uključivati postrojavanje postrojbi Hrvatske vojske u luci Gruž, mimohod postrojbi povijesnom jezgrom i na kraju program će se zaključiti koncertom na kojem će nastupiti neki od najboljih hrvatskih izvođača.

Tom prilikom gradonačelnik Franković je istaknuo kako Grad Dubrovnik podržava i cijeni inicijativu Oružanih snaga Republike Hrvatske za organizaciju obilježavanja 25. godišnjice deblokade Dubrovnika te da Grad stoji na raspolaganju za potrebnu pomoć oko realizacije.

Upitali smo nekoliko dubrovačkih branitelja da nam kažu jesu li zadovoljni programom i što bi eventualno promijenili.

Dubrovački branitelj Braco Elezović pohvalio je novoizabranog gradonačelnika Mata Frankovića.

– Grad je napokon dobio gradonačelnika po mjeri građana. Bivši gradonačelnik nije bio baš naklonjen nama braniteljima i ne samo to, nego taj Domovinski rat mu nije puno toga predstavljao. Novi gradonačelnik je htio očuvati uspomenu na rat i branitelje. Ja kao branitelj smatram da smo dobili vrhunskog gradonačelnika. Zadovoljan sam s programom – rekao je Elezović.

Predsjednik HVIDRA-e  Dubrovnik Ivo Lučić, kazao je kako će se cijeli događaj obilježiti na jednoj državnoj razini kako i priliči istaknuvši kako mu se program čini sasvim u redu.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić, istaknuo je kako se nada da će moći više reći kad sazna točan protokol i detalje samog programa tko će koga postrojavati i slično.

– U svakom slučaju treba obilježiti taj dan. Još je sve obavijeno velom magle, misli se mijenjaju, vlade se mijenjaju, Zakon o pravima braniteljima tek je sad ušao na uvid u javnu raspravu, ministri vanjskih poslova se mijenjaju kao na traci. Kako god bilo, treba biti dostojanstveno i da branitelji dobiju svoje mjesto u povijesti i značenju u obrani Grada Dubrovnika i Hrvatske. Treba se malo potruditi u suradnji s lokalnom upravom i samoupravom da dođu predsjednica i premijer te svi vojni dužnosnici i časnici. Mislim da je Dubrovnik zaslužio i ti dečki, da se to obilježi časno – kazao je Bulić.

Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnika Marko Mujan, ukazao je na veliku razliku između prošle i sadašnje vlasti.

– Program je odličan, koncept je u redu, bude li što trebalo promijeniti gradonačelnik će znati jer surađuje s braniteljima i udrugama pa će to precizirati. Što se tiče prošle vlasti, velika je razlika u odnosu na sadašnju. Ovdje se vidi inicijativa gradonačelnika za razliku od opstrukcije koja je bila u prethodnoj vlasti. Prošla vlast nije realizirala ideje koje smo mi davali, a sada Franković pokazuje inicijativu što je jako dobro – zaključio je Mujan.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *