DUBROVAČKI HNS: Dubrovnik pod hitno mora dobiti novi GUP

169

Novi zakoni o gradnji i prostornom uređenju kojim se građanima omogućuje da transparentnijim postupkom jednostavnije dobiju građevinske dozvole upućeni su u Sabor. Tim povodom dubrovački HNS organizirao je konferenciju za medije na kojoj su predsjednica podružnice Dubrovnik i kandidatkinja na izborima za Europski parlament Nataša Gabričević te potpredsjednica podružnice i gradska vijećnica Marina Vučković Matić iznijele ključne detalje koje izmjene donose.

Zahvaljujući HNS-u i našem ministru graditeljstva Predragu Štromaru sada će doći kraj frustracijama građana. Za gradnju obiteljske kuće do sada je trebalo vaditi kilograme dokumentacije, rješavati stotine papire, a potom čekati i čekati dok ne bi napokon uspjeli proći kroz tu šumu procedura i pravila. Ali to sada više neće biti tako“ – rekla je Gabričević uz napomenu kako će se na ovaj način uvesti red u sustav. Istaknula je i kako će se uvođenjem ovih promjena smanjiti stupanj korupcije. Osvrnula se i na postojeće probleme Dubrovnika s gradnjom.

GUP iz 2005. je neprihvatljiv za ovaj grad. Dubrovnik pod hitno mora dobiti novi GUP i sada je na gradskoj upravi te gradskom vijeću da to realiziraju. Ali prava vrijednost ovog zakona je u onome što pruža građanima. Ove izmjene štede novac i vrijeme. Neće više biti biljega za svaki papir niti kopiranja u bezbroj primjeraka, a troškovi ishođenja dozvola smanjeni su ispod prosjeka EU. Ujedno neće biti potrebe za višekratnim odlascima u institucije i čekanjima na šalterima. A broj procedura u postupku smanjuje se s čak 22 na 10 do maksimalno 14, što je opet ispod ili vrlo blizu prosjeka EU, koji je 13 procedura“ – rekla je Nataša Gabričević, uz opasku kako je upravo smanjenje birokratskih procedura jedno od ključnih pitanja kojim se HNS želi baviti u Europskom parlamentu.

Marina Vučković Matić istaknula je kako će se ovim izmjenama napokon uvesti transparentnost u proces.

Građani i njihovi projektanti imat će kroz cijeli postupak uvid u stanje predmeta, a u svakom koraku postupka izdavanja dozvole bit će vidljivo što se događa, tko je odgovorna osoba i kako postupa. Osim toga uvodi se i rok za odgovor administracije. Ovo je prvi slučaj u hrvatskom zakonodavstvu da se nalaže postupanje u određenom vremenu ili ako odgovora u tom roku nema, da se nastavlja postupak kao da je stigao pozitivni odgovor. A rok za odgovor je 15 dana“ – rekla je Vučković Matić. Ove izmjene opisala je i kao uvođenje javne uprave u digitalno doba.

Olakšava se pristup uslugama koje pruža javna uprava uspostavom digitalnih portala, gdje će korisnicima na jednom mjestu biti dostupne informacije i usluge tijela javne uprave, a u sustav je trenutno uključeno 1489 jedinica javnopravnih tijela“ – naglasila je gradska vijećnica HNS-a uz opasku kako se potpuna primjena ovog modula očekuje nakon donošenja izmjena Zakona, što bi se trebalo dogoditi do sredine travnja.

Ovo je konkretan korak Ministarstva kojim upravlja HNS prema pozicioniranju javne uprave kao servisa građana i kao poticaj za ulaganja u gospodarstvo. Za razliku od dosadašnje percepcije javnosti kako je javna uprava spora i troma birokracija koja stalno izmišlja neke nove papire i formulare. Zato slobodno možemo reći da ovim izmjenama olakšavamo život građana, ali i vraćamo dignitet javnoj upravi“ – zaključno je izjavila Nataša Gabričević.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *