(FOTOGALERIJA) VJEŽBA U CAVTATU: Ulicama se orio zvuk žurnih službi, zapalila se kotlovnica Osnovne škole

433

U jutarnjim satima u Cavtatu mogle su se čuti sirene svih žurnih službi, od policije, hitne pomoći pa do vatrogasaca. Gorjelo je iza škole, upalila se kotlovnica. Susjedi su izašli ispred vrata zbunjeni što se događa. No, nije nitko bio u pravoj opasnosti već se odvijala vježba evakuacije učenika iz škole te osposobljavanje operativnih snaga jedinice lokalne podružne samouprave kao i svih ćurnih službi i to u slučaju onog najgoreg-požara ili bilo koje druge nesreće. 

-Smisao današnje vježbe kao i educiranje djece u slučaju ovakve nesreće jest i osposobljavanje operativnih snaga jedinice lokalne podružne samouprave, ali također i ostalih žurnih službi, njihova komunikacija i spremnost u ovakvim nesrećama-kazala je Dragana Đurić viša stručna savjetnica u Odjelu za prevenciju i planiranje područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik te nastavila:

-Škola je provela edukaciju djece, znači upozorila ih je na moguće situacije unutar vježbe i kako reagirati u slučaju potražnog psa jer imamo i psa za traženje djeteta koji je ostao zatrpan, a sve u sklopu scenarija vježbe, tako da su upoznati, kako reagirati i kako izaći iz škole. To je i plan evakuacije koji se mora provoditi-kazala je Đurić.

Na današnjoj vježbi evakuacije sudjelovale su sve operativne snage.  

-To su stožer, postrojbe opće namjene, sudjeluju vatrogasci, hitna služba, gorska služba spašavanja, policija. Sve žurne službe koje trebaju reagirati u ovakvim nesrećama-kazala je Đurić.
U ovakvim situacijama najbitnije je ne paničariti. 

-Nakon nastalog događaja eksplozije na kotlovnici Osnovne škole Cavtat izviještene su sve žurne službe putem centra 112 i dolazili su kako se gdje tko zatekao. Nisu bile spremne negdje blizu škole već su kretale iz svojih stanica, postrojbi.Policija je svoju ophodnju slala iz blizine Cavtata, prvi su i došli, pohvalno. Također brz dolazak je bio i hitne pomoći, gorske službe spašavanja i vatrogasaca koji su najdalji na Grudi. Požar se brzo ugasio, no to nam je i posao. Nadam se da su djeca zadovoljna i da su nešto i naučila, pogotovo kako se ponašati u određenim situacijama te ne stvarati paniku, slušati učiteljice i napustiti mjesto događaja-kazao je Mario Magud, zapovjednik JVP Konavle.  

Vježba je provedena uspješno u kratkom vremenskom periodu.

-Sa zadovoljstvom mogu reći da je vježba provedena uspješno, mislim da smo žurnim službama pokazali dobru koordiniranost jer ovo je ujedno i nama uvježbavanje rada na terenu s više službi. Bitno je da koordiniramo, nastupamo, da smo usklađeni. No, ono što nas muči, a pokazat ćemo sad na analizi, jest to što nemamo sustav veza uređen, znači komunikacijski sustav veza među službama nije uređen. Nadamo se da će država prepoznat taj minus i da će se to u narednom periodu to riješiti, ali snage su spremne i ono što je bitno jest da moramo raditi uvježbavanje u daljnjem periodu. Bilo nova škola stara škola moramo biti spremni za neki događaj i to ne samo vatrogasci nego i policija i hitna pomoć-zaključio je Magud.

Ravnateljica škole također je zadovoljna s provedenom vježbom. 

-Danas smo proveli vježbu evakuacije u kojoj su sudjelovali učenici 4.razreda Osnovne škole. Vježba je pripremana tijekom listopada i sudjelovale su sve službe. Vježba je provedena vrlo kvalitetno, po svim koracima koje smo zajednički dogovarali i ne daj Bože katastrofe. Mislim da smo osvijestili i mislim da bismo bili manje ranjivi da i dođe do nekakve katastrofe-kazala je Kate Kukuljica,ravnateljica Osnovne škole Cavtat.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *