Dubrovčani prvi na talijanskoj regati: “Nismo mogli disati od sreće, odmah smo razvili hrvatsku zastavu!”

269

Svake godine u listopadu u Italiji održava se jedna od najvećih svjetskih regata. Dubrovčanin Ivo Kvestić već petu godinu odlazi na ovaj događaj i kaže kako je svaki put to nezaboravno iskustvo. Tu se mogu vidjeti kako kaže, najveći brodovi na svijetu, a sudionici stižu iz svih krajeva svijeta, iz skandinavskih zemalja, Amerike, sve do Australije i Novog Zelanda.

– Najbrojnija je bila prije dvije godine, a na ovogodišnjoj je sudjelovalo 1540 brodova. Sudjelovati u tako jednom spektaklu, neponovljivo je, jednostavno mi nedostaje riječi kojima bih to opisao. Talijani od toga naprave čudo., priča nam Ivo, koji će ovogodišnju regatu ipak zauvijek zapamtiti.

– Uputili smo se iz grada Edo Baraković i ja, pridružila nam se i Petra Kliba, vrhunska jedriličarka koja je oplovila svijet. Obično je četvoro u posadi neki idealan broj, ali na kraju se ispostavilo da smo bili lakši od ostalih i to nam je bila prednost.

Kvestić nam priča kako se svake godine u Trstu, prije središnje regate održi Barcolana by night- Stadion race. 

– Ide se oko bova, sve se odvija u 200 metara i traje nekih pola sata. To je spektakl za vidjeti. Inače u publici bude oko 100 000 ljudi! Ove je godine bilo ipak manje, zbog situacije s koronavirusom. To su helikopteri u zraku, osvjetljenje, dizalice, reflektori, a odvija se u doba kada pada dan. Molio sam Boga samo da ne budemo zadnji. Ambiciozan sam, naravno da smo priželjkivali u srcu prvo mjesto, ali bio bih sretan i da smo ostali treći ili četvrti.

Ivo nam priča kako njegova posada nije ni shvatila kako su zapravo- pobijedili!

– Jedrimo, napadaju nas s boka, kad prilazi nam jedan gumenjak. Ništa nam nije bilo jasno. Davaju nam znak da smo prošli liniju, da smo prvi, pružaju šampanjac. Bili smo presretni, ali u svom tom šoku, razvio sam hrvatsku zastavu. Toliko sam bio sretan, nisam mogao disati, imao sam pritisak na pluća, ma to je bio kraj svijeta! Zamislite taj osjećaj, među tolikim velikim i ozbiljnim igračima, mi smo odnijeli prvo mjesto!

Sutradan se glavna regata nije održala, a to se koliko Ivo zna, nikada dosada nije dogodilo. 

– Prognoza je bila loša, izdali su upozorenje i nije se jedrilo. Nekada je bilo i bure, ali se ipak regata znala održati. Neka smo mi sudjelovali u ovoj noćnoj, nećemo to nikada zaboraviti. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *