Dubrovkinja u Saboru: Nadam se kako vi poput Nikole Dobroslavića nećete okrenuti glavu…

2287

Milka Modrinić Roko naša je sugrađanka i majka djevojčice Leone, koja se nalazi u autističnom spektru. Zbog svog djeteta pošla je u Hrvatski Sabor na Dan otvorenih vrata kako bi ukazala na probleme s kojima se nose roditelji autistične djece.

Nakon što je izložila problem iz saborske klupe, Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković rekao joj je da priđe kako bi mu pojasnila problematiku. Kazao joj je, tvrdi Modrinić Roko da se obrati saborskoj zastupnici Ljubici Lukačić.

Dubrovkinja se nakon susreta i pismenim putem obratila saborskoj zastupnici, koja je i sama osoba s invaliditetom.

Njezino pismo prenosimo u cijelosti:

-Dozvolite mi da Vam izrazim veliko poštovanje i zahvalnost što ste neki dan našli vremena da me saslušate. Ja sam jedna od očajnih roditelja koja je strahovito razočarana vlasti, posebno županom Dubrovačko-neretvanske županije. Ovo sad nema nikakve veze sa stranačkom pripadnošću već jednostavno s ignoriranjem tih osoba na boljke i brojeve djece i osoba s autizmom i njihovih obitelji. U mom gradu postoji Centar za osobe s poteškoćama raznih vrsta Josipovac. Osim za autizam. Za njih tamo mjesta nema. Imamo specijalnu školu u kojoj mogu biti do 21. godine. Nakon toga postaju teret društva. Nemamo udrugu, nemamo radionice, asistente. Svega nam nedostaje osim lažnih obećanja. Nekolicina roditelja je željela centar za autizam. I bili smo uporni. No, prezentiran nam je centar za rehabilitaciju osoba s invaliditetima i poteškoćama gdje opet autisti imaju najmanju šansu za normalan život. Nikako objasniti da su oni svijet za sebe koji treba poludnevni, cjelodnevni i stalni boravak.

O kadru je suvišno i pisati.

Održana je županijska skupština, grad bi trebao subvencionirati projekt koji se trebao raditi europskim sredstvima. Pred sam početak rada gradonačelnik nam je rekao kako je zemljište privatno, a ne državno. Kazao je kako je našao novu lokaciju, da će pozvati roditelje u rujnu, a evo, prošla je i polovina listopada, nitko nas nije kontaktirao.

Ljudi koji u obitelji imaju autista su stigmatizirani, jako iscrpljeni, bolesni i na rubu snaga. Osobno sam nekolicinu odgovarala od samoubojstva, jer su toliko očajni. Stres je nešto što i Vi vjerujem, jako dobro, nažalost poznajete. Zato znam kako ćete imati empatiju prema potrebitima, znam da nećete poput Nikole Dobroslavića okretati glavu.

Brojke su ogromne. Autizam je pošast, svakim danom ih je sve više.

Molim Vas, pomozite nam….

 

Naša sugrađanka još nije dobila nikakav odgovor.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *