Dubrovnik domaćin završne Konferencije o budućnosti Europe

583

Grad Dubrovnik, točnije Kulturna četvrt Lazareti, bit će 5. travnja 2022. domaćin završne Konferencije o budućnosti Europe koju organizira Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. Kroz 2021. te početak ove godine održano je devet tematskih Konferencija o budućnosti Europe na kojima su se raspravile teme od digitalne transformacije, budućnosti zdravstvenih sustava do klimatskih promjena. Zadnja konferencija u ovome ciklusu će biti hibridna, odnosno na njoj će okupiti predstavnici s ranijih događanja, ali i mladi iz Dubrovnika koji će moći fizički prisustvovati, dok će se širi doseg i sudjelovanje omogućiti putem live streaminga.

Moderator događanja bit će Branko Baričević, bivši voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a jedna od sudionica bit će i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, koja će se obratiti putem video poruke.

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe, a nastala je kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije koji su se obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu, a tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti.

Digitalna platforma okosnica je konferencije jer ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja o konferenciji, a uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije. S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije, a ona će se potom prezentirati na službenoj platformi.

Više o inicijativi Konferencija o budućnosti Europe možete pronaći na linku: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/new-push-european-democracy/conference-future-europe_en

Prijave za Konferenciju o budućnosti Europe koja će se održati u Dubrovniku, 5. travnja moguća je preko linka:

https://core-event.co/konferencija-o-buducnosti-europe/
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *