DUBROVNIK GRCA U SMEĆU: Iz Čistoće kažu – nismo krivi mi nego neodgovorni Dubrovčani!

177

Otpad i smeće posvuda. U pojedinim dijelovima Dubrovnika ima čak i građevinskog otpada, a manjka i spremnika za sitni otpad. Ovo je samo dio komunalnih problema s kojima se suočava Dubrovnik.

Zbog ogromnog interesa naših sugrađana pitali smo nadležne u gradskom poduzeću Čistoća zašto  dijelovi povijesne jezgre poput Pelina, Karmena ili Svete Marije nemaju apsolutno niti jedan spremnik za sitni otpad, ali i zašto Solitudo grca u smeću.

Odgovor prenosimo u cijelosti.

– Na šetnici Solitudo, točnije na potezu od Ulice Ivana pl. Zajca do Kapetanove kuće kod plaže Copacabana nalazi se ukupno deset košara za sitni otpad kapaciteta 65 litara te dvije košare za pseći otpad, a djelatnici Čistoće iste prazne dva puta dnevno.Obzirom na broj košara i njihov kapacitet te interval njihova pražnjenja mišljenja smo da na spomenutoj lokaciji nije potrebno postaviti dodatne košare za sitni otpad, odnosno da bi se postavljanjem košarica na svakih 10 metara narušila slika šetnice. Slike otpada koji je odbačen izvan košarica odraz je nekulture pojedinaca, a na njihovo ponašanje Čistoća, nažalost, ne može utjecati.
Pored toga, fotografiran je i otpad koji se nalazi uz samu obalu šetnice, odnosno na pomorskom dobru. Iako održavanje pomorskog dobra nije u nadležnosti Čistoće niti spada u naše obveze, djelatnici Čistoće redovito skupe otpad uz samo more, a ova gradska tvrtka je prošle subote samoinicijativno organizirala akciju čišćenja priobalja, kada je čitavo područje temeljito očišćeno.  

Što se tiče povijesne jezgre grada, a referirajući se na Vaš članak „SRAMOTNI PRIZORI U SOLITUDU: Smeće na sve strane, prazne boce i papiri tik uz more“  i sami smo svjesni da u istoj nedostaje košarica za sitni otpad obzirom na sve veći broj posjetitelja. Stoga smo na području Pelina već postavili dvije košarice za sitni otpad kao i jednu za pseći, dok ćemo u što skorije vrijeme pokriti i područje Svete Marije i Karmena. Košarice za sitni otpad naši djelatnici u staroj gradskoj jezgri prazne svakodnevno i to više puta dnevno.

Međutim, čest je slučaj da pojedinci u povijesnoj jezgri grada pokraj košarica za sitni otpad odlažu kućni otpad i to tijekom čitavog dana. Ovim putem želimo naglasiti da košarice za sitni otpad nisu namijenjene za odlaganje kućnog otpada. Unatoč tome naši djelatnici prilikom pometanja ulica i pražnjenja košarica redovno uklanjaju i kućni otpad s ulica, koje je u ovome slučaju, nepropisno odloženo.
Naime, sukladno Komunalnom redu grada Dubrovnika dozvoljeno je odlaganje otpada u jutarnjim satima od 06:00 do 08:00 sati. Prije navedenog vremena naši djelatnici postavljaju odgovarajuće spremnike na Stradunu na početku poprečnih ulica, kako bi naša komunalna vozila sukladno dozvoli Grada najkasnije do 9 sati prikupili otpad i napustili povijesnu jezgru grada.

Prema tome, slike otpada na ulicama u našem gradu nisu posljedica nerada djelatnika Čistoće, koji zbilja revno obavljaju svoj posao, već slika (ne) kulture pojedinaca.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *