ĐURO CAPOR: Umjesto grafita na ulazu u Mokošicu nacrtali bi cvjetiće, sunce i dugine boje

5187

Danas su predstavnici stranke Srđ je grad, kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Đuro Capor i njegov zamjenik Nikša Selmani održali konferenciju za medije na temu razvoja poduzetničkih ideja i dali podršku mladim kreativcima.

Kako su jučer Srđevci napisali na svojoj službenoj Facebook stranici, par dana ranije su prikupljali potpise i družili se s stanovnicima Mokošice s kojima su razgovarali o problemima u najvećem gradskom naselju. Osvrnuli su se i na ulaz u naselje, murale u spomen brigadama koje su branili Dubrovnik i njegovu okolicu, što je komentirao veći broj čitatelja na našem portalu.

“Bez ikakve zadrške smatramo kako na ulazu u nijedno gradsko naselje, kao ni na jednom javnom gradskom prostoru, ne smiju stajati obilježja ni natpisi (u ovom slučaju „Za dom spremni“) koja povezujemo s najmračnijim dijelom hrvatske povijesti, postojanjem fašističke tvorevine pod nazivom NDH. Bez obzira što je on u Domovinskom radu bio natpis na grbu jedne braniteljske bojne kasnije uključene u 4. splitsku brigadu, smatramo da zbog gore navedenih razloga mora biti zakonom zabranjen. Osim toga, smatramo da jedno tako veliko i mlado gradsko naselje poput Mokošice zaslužuje ljepši ulaz i izlaz u naselje, zaslužuje vedrije i ljepše grafite od tamnih vojnih grbova. Počast braniteljima Domovinskog rata moramo i možemo iskazati na puno primjerenije načine, boljim, sretnijim životom u gradu koji volimo i pazimo i prema kojem se ophodimo s poštovanjem, napisali su između ostalog Srđevci, a cijeli tekst možete vidjeti ovdje.

Nakon današnje konferencije za medije, na naše novinarsko pitanje bi li oni kada bi došli na vlast izbrisali mural brigada koje su štitile ovaj kraj i što bi umjesto njih nacrtali kako bi ulaz u Mokošicu bio ljepši, Capor je odgovorio:

-Mislim da ste malo izokrenuli stvar. Mi smo komentirali samo jedan od grbova, koji na sebi ima znakove koji nisu dopušteni Ustavom RH. Ono za što se mi zalažemo i za što se zalaže velik dio ljudi koji baštini tradiciju žrtava 2.svjetskog rata je da takvim simbolima i takvim znakovima nije mjesto u javnom prostoru. Dakle, radilo se samo o jednom simbolu, a ne množini. Koliko je meni poznato, Dubrovnik je branila Četvrta brigada, a bojna o kojoj govorimo je koliko znam bila dio Četvrte, koja je dovoljno zastupljena.

Međutim, dio teksta koje su Srđevci jučer objavili kaže: “smatramo da jedno tako veliko i mlado gradsko naselje poput Mokošice zaslužuje ljepši ulaz i izlaz u naselje, zaslužuje vedrije i ljepše grafite od tamnih vojnih grbova”. Znači, radilo se o množini, a ne samo o jednom grbu, pa nismo bili zadovoljni odgovorom Đura Capora. Pročitali smo mu dio onoga što su napisali i pitali što bi oni to nacrtali pa je prokomentirao:

-To bi bili neki cvjetni uzorci, sunce, dugine boje, bilo što što donosi ljudima neku radost. Razlog zašto sadimo zelenilo jest ustvari da se osjećamo bližima prirodi, a ne nekakvim podsjetnicima na teška stradanja i žrtve. Zasigurno ne bih kao bivši gradonačelnik poslao komunalnog redara da uklanja sporne grbove.

Pitali smo Capora i misli li kako bi mu to dozvolili oni koji su mural i naslikali, Torcida Mokošica i stanovništvo Mokošice?

-Naravno da bih razgovarao s mladićima i ljudima iz Torcide, rado bi porazgovarao s njima na bilo koju temu, prije bilo kakvog čina. U Hrvatskoj je upravo pokrenuta jedna inicijativa koja ide za regulativom ovakvih obilježja koje potječu iz Drugog svjetskog rata. Vjerujem da kad takva inicijativa prođe i takvi simboli budu zabranjeni na nacionalnoj razini, da će onda jednostavno i ljudima iz Torcide biti jasnije.

Na naše pitanje je li kandidatu Srđevaca stalo do žrtava Domovinskog rata i obilježja, odgovorio je kako mu imputiramo pitanja i kako je to već četvrto pitanje na koje odgovara iako to nije bila tema.

Na ovo pitanje je odgovorio zamjenik kandidata za gradonačelnika, Nikša Selmani.

-Mišljenje Srđevaca, a i moje osobno jest kako smo propustili veliku priliku da na adekvatan način evociramo uspomenu na Domovinski rat. Ako malo pogledate, nemate u Dubrovniku niti jednog kvalitetnog spomenika koji može kvalitetno evocirati uspomenu. Kad smo gurali tvrđavu Imperial, sami ste vidjeli koliko smo se borili za to. Sedam godina nam je trebalo da uvjerimo ljude da je tvrđava Imperial pravo mjesto za evociranje Domovinskog rata.Znači, mi smo za kvalitetno evociranje uspomena i to je strašno važno za razumjeti. Pogledajte samo kako je i prošli sustav to napravio, oni su u deset godina nakon rata napravili najkvalitetnije spomenike i zatvorili tu priču. To je ono što smo mi trebali napraviti.

VIDEO s konferencije za medije pogledajte putem našega Fb profila.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *