Dva Josipa otvorila izložbu ”Za svetog Josipa”

528

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a povodom blagdana svetoga Josipa, u prizemlju Narodne knjižnice, 19. ožujka, otvorena je izložba akademskog slikara Josipa Škerlja i akademskog kipara Josipa Ivanovića, pod imenom ”Za svetog Josipa”.

Josip Škerlj predstavio je svoje nove radove iz ciklusa “Plaža” kao najavu ovogodišnjeg ljeta, a Josip Ivanović nekoliko novih slika iz ciklusa “Autići” kao najavu za veliku izložbu koja će se u travnju postaviti u Zagrebu

Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Marin Ivanović koji je i zaslužan za ovu suradnju, istaknuvši kako je ‘zanimljiva stvar kod dubrovačkih umjetnika što na tako malom prostoru, unatoč orijentiranosti jednih na druge, uspijevaju stvoriti vlastite autorske rukopise’.  

– Škerlj je prepoznatljiv po svom simboličnom slikarstvu, iako to nikad nitko ne bi rekao za njegovo slikarstvo već bi ga nazvao ekspresionističkim. U svakoj svojoj slici on kodira vlastiti likovni jezik Dubrovnika, eklektično urbani, samo što urbanitet u Škerljevim slikama određuje jedan srednjovjekovni grad. S druge strane Josip Ivanović daje refleksije velikih urbanih sredina u svom neposrednom okoseblju, pa su tu i slike iz Pariza, Venecije, iz zamišljenih gradova jednog urbanog pejzaža kojeg on uspijeva pretvoriti u svoj prepoznatljivi likovni jezik – rekao je Marin Ivanović zahvalivši se Knjižnicama na suradnji.

Josip Ivanović je objasnio kako je došao na ideju za izložbu.

– Prije šest, sedam godina negdje u škrabici sam našao skice autića iz mladosti i napravio seriju grafika. Na temelju toga sam nastavio to raditi, ali u boji, i sve na temu putovanja i otuđenja – rekao je akademski kipar.

Dok je Škerlj istaknuo kako su ovo ‘igre koje su došle slučajno’, a spoj Ivanovića i sebe, nazvao je ‘odličnim’.

– Stalno plivam po tim plažama na suho, išao sam tuda i igrao se s pliskama, a kako su one plovile po moru došle su kao otoci, a na tim otocima su se ove barke nasukale – istaknuo je.

Također, u pripremi je knjiga sabranih kritika o Josipu Škerlju, kao i monografija o ciklusu “Autići” Josipa Ivanovića.

Izložba ”Za svetog Josipa” ostaje otvorena do 19. travnja 2021. i može se pogledati svakog radnog dana od 8 do 19 sati u prizemlju Narodne knjižnice.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *