Ekološka katastrofa prijeti Zrmanji: ‘Stradava flora i fauna’

5

Rijeku Zrmanju zagadio je mazut, najvjerojatnije iz nekadašnjih spremnika mazuta propale tvornice Glinice. Ovo nije prvi puta da se mazut pojavio u rijeci nakon velikih kiša i zaprijetio ekološkom katastrofom. 

Kolika količina se nalazi u podzemlju i kako ga sanirati, stručnjaci još uvijek pokušavaju doznati.  – Ja ne opravdavam nikakav ekološki nemar, ali u svakom slučaju mislim da se to preuveličava malo – komentirao je Tomislav Mitrović iz Maslenic, piše RTL.  Mazut uvijek izvire na istom mjestu i to ispod nekadašnje tvornice za preradu boksita čiji su spremnici mazuta oštećeni još u ratu. Centar 112 upozorio je Hrvatske vode, a na teren su izašli djelatnici Vodopravne ispekcije. 

Svaki incident je incident, to nema dvojbe. Stradava flora i fauna, i sam po sebi nosi i vizualne i svakakve druge probleme, međutim spriječiti je nemoguće i bilo kojom invazivnom metodom ići u krš – kazao je Đuro Župan iz Obrovca, piše RTL.  Hrvatske vode su u ranijim slučajevima angažirale tvrtke za čišćenje obale rijeke od mazuta.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/ekoloska-katastrofa-prijeti-zrmanji-stradava-flora-i-fauna-1369136 – www.vecernji.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *