“Elafitsko hodočašće” za Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

386

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima koji se obilježava 23. kolovoza, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i gradski vijećnik Blaž Pezo položili su vijenac i zapalili svijeću uz Spomen obilježje na otoku Daksi u znak sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Nakon Dakse, prigodne komemoracije priređene su na Jakljanu i u Slanome dok je sveta misa služena u crkvi sv. Stjepana u Luci Šipanskoj.

Na mjesnom groblju u Slanome žrtvama su se poklonili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i gradski vijećnik Marijo Bekić. Komemoraciji na Jaklanju i svetoj misi u Luci Šipanskoj prisustvovali su zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Luka Šipanska Zvonimir Koporčić.

Tradicionalno „Elafitsko hodočašće“ već petu godinu zaredom organizira udruga Hrvatski domobran Dubrovnik.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *