Epidaurus Cavtat festival oplemenio jug Hrvatske sedamnaestu godinu zaredom!

360

Pod motom ‘Living with Arts’, od 27. kolovoza do 17. rujna održan je, sedamnaestu godinu zaredom, međunarodni festival glazbe i umjetnosti Epidaurus Cavtat festival.

Festival, priznat i poznat u međunarodnim okvirima, kroz 17 godina u Cavtat, krajem ljeta središte svijeta umjetnosti, doveo je preko pedeset izvođača, uz više od 200 koncerata i događaja. Tijekom sedamnaest godina tradicije, Festival podupire i nesebično pomaže više od 20 sponzora na čemu im se direkcija Festivala iskreno zahvaljuje. Evo u čemu smo ovog ljeta mogli uživati!

27. kolovoza: Moć glazbe – Dubrovačka udruga likovnih umjetnika – izložba / Preludij 17. Epidaurusa – Mir svijetu

Slaveći jednu umjetnost drugom, prvi dan ovogodišnjeg Festivala otvorila se izložba ‘Moć glazbe’ Dubrovačke udruge likovnih umjetnika u Domu kulture Cavtat, s početkom u 20 sati. Fantastični preludij programa, nazvan ‘Mir svijetu’, nastavio se iste večeri u 20 i 30 sati, kada je klavirski koncert održao ukrajinski virtuoz Danylo Sayenko. Doista, riječima publike koja je došla uveličati prvu večer ovogodišnjeg Epidaurus Cavtat festivala, bila je ovo prilika za čuti rijetki virtuozitet vrhunskih sposobnosti, u dvosatnom, izrazito zahtjevnom programu.

‘Slikarstvo pretvara prostor u vrijeme, a glazba vrijeme pretvara u prostor. Pred nama je jedan vremeplov u kojem slavimo velike osobe – Dora Pejačević, čiji portret možete pogledati, doista jest najveća muza hrvatske glazbe, apsolutno nenadmašna. Dubrovačka udruga likovnih umjetnika osluhnula je tri obljetnice – njenu, velike Marie Callas te Pabla Picassa, stoga upravo ti portreti krase Dom kulture u Cavtatu, a izložba će ostati otvorena sve do kraja festivala ‘ – ovim riječima pijanistica Ivana Marija Vidović, otvorila je 17. izdanje Festivala. Tijekom večeri, posebno je izložena slika ‘Cavtat u suton’ autorice Luce Đuraš, koja je bila i osnovni vizual Festivala. Izložba se mogla pogledati tijekom svih dan Festivala.

31. kolovoza: ‘Zvijezde pod zvijezdama’ – Gala koncert otvorenja

Na čarobnoj taraci Ville Banac, održan je Gala koncert otvorenja, ‘Zvijezde pod zvijezdama’, s početkom u 20 i 30 sati. Na gala koncertu su nastupili Radojka Šverko i prof. Vladimir Babin na klaviru te Meri Cetinić – glas i klavir. Moćne vokale naših diva pratila je naša priznata klapa Ragusa: Gordana Bonačić, alt, Krunoslav Težak, II tenor, gitara, Pero Franić, bariton, gitara, Borislav Banić, I bas, kontrabas, Đuro Bratičević, bariton, I mandolina voditelj klape, Josip Greguš, II bas, II mandolina, čime se zaokružilo ovo glazbeno putovanje. U publici je prisustvovalo više od tri stotine ljubitelja glazbe.

‘Glazba je najjača ljudska ujediniteljica, ona iscjeljuje. Dopustimo biti ljubav, biti dio ove prekrasne, veličanstvene vječnosti. Glazba djeluje poput čarobnog ključa, nek stoga otvori i najčvršća vrata. Sedamnaesti put Epidaurusov Cavtat večeras je glavni grad svijeta – budimo mu uzor, budimo mu sjena. Ovo je večer u kojem opet shvaćamo kako je glazba ljubav i jedini jezik u kojem ne možemo nikad reći nešto loše. Molim vas stoga da 17. put zatvorite oči i prepustite se ovoj ljepoti koju smo zajedno postigli’, naglasila je te večeri umjetnička direktorica Ivana Marija Vidović svečano otvorivši 17. izdanje Epidaurus Cavtat festivala.

1. rujna: Epidaurus teatar: Komedija ‘A odakle ste Vi gospođo?’

S prvim danom rujna, Epidaurus Cavtat festival donio je publici teatarsku poslasticu – u Domu kulture Cavtat Ksenija Prohaska i Marjan Nejašmić Banić izveli su komediju ‘A odakle ste Vi, gospođo?’, autorsku predstavu Ksenije Prohaska pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića.

Glumica, prvakinja splitskog HNK Ksenija Prohaska četvrti se put vratila u Cavtat u sklopu Epidaurus festivala, a publika se sjeća njenih emocionalnosti i energije kroz osebujne, moćne ženske likove koje je utjelovila – Marlene Dietrich, Clara Schumann i Edith Piaf, koje ujedno izvodi i na nekoliko jezika. I ovog je puta, zajedno s mladim kolegom Marjanom Nejašmićem Banićem, izazvala salve smijeha, dug aplauz i ovacije publike.

2. rujna: ‘De Epidauro’ – ‘De Natura Sonorum’

U sklopu 17. Epidaurus Cavtat festivala 2. rujna održan je ‘De Epidauro’ – pred biranom publikom realizirao se uspješno dvostruki, doista ekskluzivni događaj- predavanje kustosice Muzeja i galerija Konavala Helene Puhara i nastup izvrsnog harmonikaškog dua Accoladies duo magics. Danijela Gazdić Kljajić i Azra Halitović izvele su program ‘De Natura Sonorum’ i odvele nas na pravo glazbeno-povijesno putovanje ovim mitskim mjestom.

Realizirati ovakav povijesno-umjetnički susret dugo je tinjalo kao ideja umjetničke direktorice i osnivačice Epidaurus Cavtat festivala, Ivane Marije Vidović, koja nije skrivala sreću što je i – realizirana. Koncert ovakvog tipa, na ruševinama starog Epidaura, prvi je ovakav događaj ne samo na Epidaurus Cavtat festivalu, već uopće u Cavtatu pa i šire.

8. rujna: ‘Chi più di te Ragusa’

U prepunom đardinu Zbirke Baltazara Bogišića 8. rujna održana je večer ‘Chi più di te Ragusa’, posvećena velikom, nedavnom preminulom eruditi iz Konavala, maestru don Mihu Demoviću. Posebna posveta Epidaurus Cavtat festivala velikanu glazbe, istraživaču ovog nježnog svijeta, uistinu je spojila sva kulturna tijela Hrvatske u kojima je don Miho djelovao, ali i brojne njegove poznavatelje, prijatelje i sve one koji su mu došli ovog petka ukazati čast.

O don Mihu Demoviću, njegovom radu, sponi s Konavlima, Zbirkom Baltazara Bogišića, otkriću djela Josipa Kraljića – upravo ovog petka praizvedenih u njegovom rodnom kraju – govorili su Franica Krampus Vidović – stručna savjetnica Festivala i pomoćnica direktorice, Ivana Marija Vidović – pijanistica, umjetnička direktorica i osnivačica Epidaurus Cavtat festivala, načelnik Općine Konavle Božo Lasić, mo Mladen Tarbuk – predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, u Ime HAZU akademkinja Nella Lonza te u ime Matice hrvatske, dubrovačkog ogranka predsjednica Ivana Grkeš.

Sjetno sjećanje na djelovanje don Miha otvoreno je recitalom ‘Oda Ragusi’ koju je emotivno pjesnički, na talijanskom i hrvatskom recitirala umjetnička direktorica Festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović. Upravo iz ‘Ode Ragusi’ dolazi i naslov ove čarobne večeri… ‘Jer, tko je ljepši od tebe Dubrovniče?’

10. rujna: ‘Čudesne Goldberg varijacije’

Edoardo Bruni, umjetnik jedinstvenog izričaja, izveo je 10. rujna u Domu kulture Cavtat klavirski recital, ujedno i remek djelo baroka, ‘Čudesne Goldberg varijacije’, poseban klavirski izazov kojeg je ovaj sjajni talijanski umjetnik odsvirao maestralno i s lakoćom. Bila je ovo prilika za upoznati umjetnika vlastite estetske vizije i kompozicijske tehnike ‘pan-modalnosti’ s ciljem sintetiziranja i nadmašivanja dualnosti između tonaliteta i atonaliteta, ujedno i uživati u remek djelu Johana Sebastiana Bacha.

‘Sjajna kontemplativnost, jasna fabula i sve polifonske dionice se sjajno prožimaju. Zavidna koncentracija, a sve bez ijedne uporabe pedala’ – istaknula je o izvedbi Brunija u Domu kulture Cavtat pijanistica Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica Festivala. Ona i umjetnik Edoardo Bruni nakon dvosatnog koncerta održali su i zanimljiv dijalog koji je publiku do samog kraja držao ne samo zainteresiranom, već i oduševljenom! Talijanski virtuoz dobio je i poseban dar – knjigu o Konavlima u koju su se potpisali čak i pojedini posjetitelji koncerta, s impresijama i zahvalom.

12. rujna: Predavanje ‘Parade, posveta Picassu i njegovim muzama’ / Recital dua Aventaggiato-Matarrese

Predavanje ‘Parade, posveta Picassu i njegovim muzama’, održala je Marijke Brekelmans u Domu kulture u Cavtatu u utorak, 12. rujna, s početkom u 20 sati. Žene su imale značajan utjecaj na slikarstvo Pabla Picassa tijekom njegove umjetničke karijere. Njegove različite ljubavne veze, kao i duboke emotivne veze sa ženama, često su bile tema njegovih slika, a kroz razvoj njegovog djela, mijenjale su i neposredno svijet slikarstva. Pablo Picasso, jedan od najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća, imao je doista niz muza tijekom svog dugog umjetničkog života.

Ove žene su često igrale ključnu ulogu u njegovom umjetničkom stvaralaštvu i inspirirale ga na različite načine, ujedno mu pozirajući kako bi njegova djela ostala zabilježena za vječnost – Fernande Olivier, ‘naša’ Dora Maar, Marie-Thérèse Walter, Françoise Gilot, Jacqueline Roque… Svaka od ovih žena ostavila je svoj trag na Picassovu umjetnost na svoj jedinstveni način, odražavajući različite faze i stilove kroz koje je umjetnik prolazio tijekom svog karijere. Picasso je bio poznat po tome što je kontinuirano eksperimentirao s različitim tehnikama i stilovima, a njegove muze igrale su ključnu ulogu u tom kreativnom procesu.

Povjesničarka Brekelmans održala je iznimno zanimljivo predavanje o kompleksnim odnosima umjetnika i njegovih muza. Bilo je to svojevrsno putovanje kroz ljubavno-kreativni život jednog od najvećih umjetnika u povijesti likovne umjetnosti.

Uslijedio je čaroban recital dua Aventaggiato-Matarrese. Carla Aventaggiato i Maurizio Matarrese, redovni profesori klavira na Konzervatoriju “Nicolò Piccinni” u Bariju, koncerte izvode kao solisti i u klavirskom duu u mnogobrojnim talijanskim i stranim gradovima. U sklopu ove večeri, posvećene francuskoj glazbi i Picassu, izveli su djela Ravela, Debussyja te Satiea, a birana publika Epidaurus Cavtat festivala uživala je u iznimnoj glazbenoj poslastici četveroručnog sviranja.

14. rujna: ‘Equilibrium Sonorum’

Duo Rospigliosi 14. rujna imao je svoj premijerni nastup u Hrvatskoj – u sklopu Epidaurus Cavtat festivala održali su zanimljiv program za klavir i gitaru, sve u spomen na dubrovačkog pedagoga, gitaristu i slikara Antu Skaramucu.

Program, nazvan Equilibrium Sonorum, i ovaj je put napunio Dom kulture u Cavtatu, a publika je večer završila obogaćena jedinstvenim glazbenim iskustvom. Lapo Vanucci na gitari (samo za ovu večer svirao je na instrumentu iz instrumentarija našeg Ante Skaramuca) i Luca Torrigiani na glasoviru izveli su program talijanskih autora koji se rijetko mogu uopće čuti u hrvatskim koncertnim dvoranama – Mario Castelnuovo – Tedesco, Vito Nicola Paradiso, Teresa Procaccini, Francesco Di Fiore te Lucianna Bigazzi i Maurizio Colonna autori su izvedeni na oduševljenje (i dugotrajni aplauz) publike čime su potvrdili opservaciju kritičara kako kao duo doista imaju izvanrednu sposobnost komunikacije i stalnu pažnju prema ljepoti zvuka tijekom cjelokupne izvedbe.

16. rujna: ‘Camerata Epidaurus’

Program ‘Camerata Epidaurus – Dora & Maria’, konceptualno zamišljen kao otvorena proba, održan je 16. rujna u intimnom okruženju Doma kulture u Cavtatu – domaći koji su došli uživati u večeri obojenoj emocijama, ali i stranci koji su uživali u programu od Piazzolle do skladbi Dore Pejačević, umjetnike su ispratili snažnim pljeskom nakon ovog jedinstvenog glazbenog putovanja. Večer nije bila posvećena samo velikim damama glazbe – Dori Pejačević i Mariji Callas, već i velikom Cavtaćaninu, zaljubljeniku u glazbu, zaljubljeniku u život – profesoru Peru Kušelju.

Dakle, iako inicijalno zamišljena potpuno drugačije, večer ‘Camerata Epidaurus’ bila je zapravo kruna one misije kojoj Epidaurus Cavtat festival teži – ljubav, zajedništvo, umjetnost u svim svojim formama, ali i angažman i uključivanje mladih umjetnika na kojima ostaje svijet glazbe. Stoga ćemo prvo njih i spomenuti – nastupili su Nika Ružarija Orepić na klaviru i Jakov Sekula na violini. Ivana Marija Vidović na klaviru, a Frano Kakarigi na kontrabasu podarili su publici snažan glazbeni impuls, dok je trio Vidović-Sekula-Kakarigi, kroz opuštenu atmosferu nazvan ‘Ad Hoc’, zaključio večer i izmamio dugotrajan aplauz.

Osim glazbe, Epidaurus Cavtat festival publici je podario još i više – ‘Život cvijeća’, poeziju Ivane Marije Vidović, prevedenu na čak četiri jezika i ekskluzivno predstavljenu upravo ove subote u našoj županiji, mada je knjiga sama imala svoju svjetsku promociju. Ivaninu poeziju čitali su – autorica sama, potom povjesničarka umjetnosti Marijke Brekelmans i Ante Tonči Đurković, glumac i suradnik tehnike Festivala.

Profesorica povijesti glazbe Franica Krampus Vidović podarila je publici iznimno predavanje o Dori Pejačević, otkrivši manje poznate crtice iz života ove heroine glazbe.

17. rujna: Gala koncert zatvaranja 17. Epidaurus Cavtat festivala

Viva el tango, viva Epidaurus Cavtat festival! Sedamnaesto izdanje renomiranog festivala, prepoznatog u svjetskim okvirima, završilo je 17. rujna spektakularnom fuzijom Argentine i Italije – Diego Moreno kao pravi showman, leader, gitarist i sjajan vokalist, nastupio je s flautistom i skladateljem Domenicom Guastafierrom, bubnjarem i udaraljkašem Davedeom Ferranteom te Brunom Saliconeom, jazz pijanistom, skladateljem i aranžerom.

U više od dva sata energičnog nastupa uz njih su nastupili i naš priznati kontrabasist Frano Kakarigi, ali i izniman par tango plesača – Lucas Boock i Bianca Vrcan iz dance studija Rojo y Negro. Na pozornici su im se pridružili, u izvedbi milonge, i dugogodišnji prijatelji Festivala Marijke Brekelmans i Ronald Drenton. No, nisu samo oni plesali – do kraja koncerta plesalo je više stotina ljudi u publici, oduševljeno pratilo Diega, virtuoznog komunikatora koji je energiju itekako prenio na sve okupljene koji su došli pozdraviti kraj ljeta u Cavtatu i posljednju večer ovogodišnjeg Epidaurus Cavtat festivala.

Cavtatsko ljetno kino bilo je tog 17. rujna doista mjesto iznimne energije uz moć glazbe i ljubavi prema umjetnosti.

‘Ovaj večerašnji događaj uistinu je nešto hvalevrijedno, posebno. Sretna sam da mogu učiniti nešto ovako za Cavtat, Dubrovnik i Hrvatsku. Umjetnike ne bismo mogli slušati niti gledati bez naših sponzora, kojima zahvaljujem od srca’, naglasila je tijekom zaključenja 17. Epidaurus Cavtat festivala pijanistica Ivana Marija Vidović, njegova umjetnička direktorica, nabrojavši sponzore koji su omogućili jednu od najbogatijih edicija otkad Festival postoji.

Epidaurus Cavtat festival upućuje duboku zahvalnost svim sponzorima i suradnicima koji su omogućili uspješno održavanje 17. Epidaurus festivala. Vaša podrška i angažman ključni su bili za ostvarenje ovog izvanrednog kulturnog događaja koji je obogatio našu zajednicu i ljude širom svijeta. Hvala vam što ste prepoznali važnost ovog događaja te ste se odlučili podržati našu viziju. Vaša podrška bila je ključni čimbenik koji je omogućio dolazak istaknutih umjetnika iz različitih krajeva svijeta, stvarajući time raznolik i bogat program. Zahvaljujući vašem doprinosu, naša publika uživala je u raznovrsnim kazališnim predstavama, koncertima, izložbama i radionicama koje su inspirirale i oplemenile naše živote. Osobito mi je drago što sam uspješno realizirala ideju interakcije s umjetnicima tijekom svih događaja festivala, a kroz forme kratkih razgovora i portreta pred publikom, čime se postigla vedrina i dodatno zajedništvo uz umjetnost kojoj neumorno težim i koja me istinski raduje! Također, hvala svim suradnicima, volonterima i timu organizatora koji su uložili neizmjerni trud kako bi festival bio besprijekoran. Vaša strast i posvećenost ključni su za stvaranje atmosfere gostoprimstva i topline koju su naši posjetitelji osjetili tijekom svakog trenutka festivala.Na kraju, želim istaknuti da je vaša podrška ne samo doprinijela uspjehu ovogodišnjeg Epidaurus festivala, već će ostaviti trajan i pozitivan utjecaj na umjetnost i kulturu naše zajednice’, među ostalim je naglasila pijanistica Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica i osnivačica Epidaurus Cavtat festivala, s radošću iščekujući njegovo punoljetno, osamnaesto izdanje.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *