DONOSIMO: “Fantomska” agencija za gospodarenje otpadom godinama u prekršaju!

2021

Prije malo manje od tri godine pisali smo o “Fantomskoj agenciji za gospodarenje otpadom”. Gotovo cjelokupno njihovo poslovanje financirano je sredstvima iz županijskog proračuna. Bave se najviše pripremnim radovima za budući Centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju.

Adresa Agencije je bila na adresi Pred dvorom 1 i priloženi broj telefona 020/351-800, ali na toj adresi (Grad Dubrovnik), nitko nije znao gdje se Agencija nalazi, niti je Agencija imala svoju web stranicu. Kontakt mail koji smo pronašli, nije bio valjan.

Potom smo na stranici Tvrtke.com našli drugi telefonski broj ove Agencije, 020/351428 i dobili Upravni odjel za komunalne poslove i zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije. Ni oni nisu znali zašto je njihov broj telefona naveden kao broj Agencije niti su znali gdje se nalazi ured direktora Josipa Bačića. Međutim, dobili smo broj Agencije na drugoj adresi u Slanom, gdje nam se javila direktorova tajnica. Tražili smo od tajnice kontakt broj direktora, ali ga nismo dobili. Kad smo tajnicu pitali gdje se nalazi direktorov ured, rečeno nam je da pošaljemo upit direktoru gdje se nalazi njegova kancelarija.

Dobro ste pročitali. Sve nam je izgledalo kao Kafkin “Proces”.

Stigli smo i u Slano, na adresu Obala Ahmučevića 2, oko 10 sati, u uredu nikoga nije bilo. Iza 11.30 pronašli smo jednog djelatnika. Ured je opremljen s dva stola, od kojih je jedan radni stol tajnice, a za drugim je sjedao djelatnik kojeg smo zatekli u uredu. Treći stol u uredu postoji, ali vidljivo je kako se nitko s njim nije koristio. Dakle, direktor Agencije ni ovdje nije imao svoje radno mjesto. Tajnicu nismo našli u uredu. Neuhvatljivi direktor nam se iza nije javljao, nije odgovarao na mailove, nije se mogao naći s nama zbog neodgodivih sastanaka, kako je rekao. Preporučio nam je komunikaciju mailom preko županijskog glasnogovornika, jer je tako najpraktičnije!

Radni stol direktora Josipa Bačića

Samo smo htjeli pitati direktora koliko Agencija koja dugi niz godina izrađuje projektnu dokumentaciju i u uredu ima svega tri registratora košta nas, male ljude, porezne obveznike. Zanimalo nas je koliko iznose brutto osobni dohoci zaposlenika i gdje se nalazi njihovo sjedište. Zar sve te informacije ne bi trebale biti transparentne i kako to da građani ne mogu doći do svih tih podataka?

Rekli su nam i kako je direktor Bačić pomalo plah, pa smo se pitali je li srna ili direktor?

Postavili smo upit županu koliki je trošak zaposlenih u Agenciji za gospodarenje otpadom u jednoj godini? Koliki je trošak za nematerijalne troškove, odnosno intelektualne usluge u jednoj godini? Koliko Agencija za gospodarenje otpadom plaća usluge tvrtke Hidroplan?

Zašto spominjemo tvrtku Hidroplan? Jer ta tvrtka obavlja poslove pripremanja dokumentacije za Agenciju za gospodarenje otpadom! Ono što smo htjeli pitati direktora Bačića je što oni zapravo rade?

Dok smo čekali odgovore, koji vjerojatno nikad ne bi stigli, pronašli smo sljedeće podatke: plaće zaposlenih djelatnika u 2017. godini iznosile su bruto 691,902,70 kuna, što u prosjeku po “glavi” djelatnika iznosi 11.685 kuna neto! Naravno da tajnica ne prima toliki osobni dohodak, pa plaća direktora po našim pretpostavkama iznosi oko 15.000 kuna.

Za jedan lokalni medij, župan Dobroslavić je 13. kolovoza 2018. izjavio kako Agencija ima samo tri djelatnika, citiramo: ” … Direktor, tajnica i još jedan djelatnik, te smo, naravno, išli vrlo štedljivo.” Materijalni troškovi ove Agencije 2016.godine iznosili su 225.906,47 kuna, a 2017. godine 133.749.80 kuna. Kad pribrojite onim osobnim dohotcima, ne bi konstatirali kako je županija štedljiva.

Cijeli članak koji smo tada napisali, možete pročitati ovdje.

Osim svega navedenog, tijela javne vlasti po Zakonu moraju imati svoje web stranice, na kojima moraju jasno biti vidljivi svi potrebni podaci. Agencija nije imala stranicu, nije imala valjanu adresu, mail niti broj telefona.

Pitali smo Povjerenika za informiranje je li Agencija upisana u registar javne vlasti i je li cijelo ovo vrijeme, prema Zakonu imala službenika za informiranje. Odgovor nas, nažalost, nije iznenadio:

“S obzirom na to da je tijekom 2020. godine bilo utvrđeno da tijelo javne vlasti Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o. nema imenovanog službenika za informiranje, odnosno da podaci o istom nisu bili objavljeni na internetskoj stranici tijela te da tijelo nije obavijestilo Povjerenika za informiranje o imenovanom službeniku, stoga se podaci nisu nalazili ni na Popisu, u studenom 2020. godine proveden je posredni inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti, sukladno članku 43. Zakona o pravu na pristup informacijama, zbog neodređivanja službenika za informiranje i neispunjavanja obveze proaktivne objave informacija iz članka 10. stavka 1. točke 13. Zakona.”

Agencija za gospodarenjem otpadom osnovana je 2007. godine. Niz godina je bila u prekršaju. Niz godina “sisa” milijune našega novca za projekt koji ni u 2021. godini još nije zaživio, a ne zna se ni kad će.  I- nitko nikome.

Nažalost, ova županijska agencija nije jedini ni izdvojeni slučaj. Otkrili smo kako su i neke druge županijske firme u prekršaju i ne poštuju Zakone RH, a o tome, uskoro.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *