(FOTO)FA LINĐO ŽIVA BAŠTINA NAŠEG KRAJA: U nedjelju audicija za buduće članove!

526

U Linđovoj lađi u Lazaretima održana je konferencija za novinare na kojoj su teme bile planovi FA Linđo u narednih par mjeseci, s posebnim naglaskom na audiciju za sve buduće članove i to ovaj vikend. Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Mato Franković, Vlaho Kljunak, v.d.ravnatelja Javne ustanove FA Linđo te Ivica Kipre, kustos i etnolog koji je predstavio ‘Linđovu bojanku’, novi projekt koji za cilj ima upoznati najmlađe s tradicijskom kulturom našega kraja. Također, predstavljena je i novootvorena suvenirnica u Lazaretima, gdje se napokon može pronaći pravi dubrovački suvenir, ručno rađen od naše sugrađanke.

– Bliži se kraj naših redovnih nastupa koje imamo u ovim prostorima svaki utorak i petak u 21:30 sati te slijedi jedan važan događaj koji je veoma bitan i za budućnost našeg ansambla, a to je naša audicija koja će se održati u nedjelju 8.listopada od 9 do 11 sati. Prošla dva tjedna uključujući i ovaj obilazili smo sve osnovne škole te smo htjeli učenicima viših razreda osnovne škole multimedijalnim pristupom približiti naš ansambl i što on sve predstavlja te što sve, ako postanu Linđovci, mogu naučiti odnosno koje ih obaveze sve čekaju kako bi sutra došli u naš A sastav – kazao je v.d. ravnatelja Kljunak.

Ravnatelj je kazao kako ih u narednom periodu čeka i bogata aktivnost u sklopu zimskog turizma u suradnji s turističkom zajednicom. 

-Svaku subotu od 11:30 do 12:00 sati imat ćemo nastupe ispred Svetog Vlaha te humanitarni koncert za potrebe Udruge slijepih DNŽ, i to na Svetu Luciju koja je zaštitnica slijepih. Imat ćemo božićni pjevački koncert u crkvi Male Braće 29.prosinca kao i naše dvije tradicionalne kolende na Badnji dan te Staru godinu – kazao je Kljunak.

Kljunak je istaknuo kako je najljepša pozivnica za buduće članove upravo najava putovanja ansambla pa je i naveo neka mjesta gdje su bili i gdje će ići: Zadar, Vukovar, Kupres, Podgora. Najavio je i tri turneje koje slijede.

– S velikom vjerojatnošću mogu najaviti da ćemo biti gosti na jednom festivalu u Bugarskoj, a sredinom prosinca u suradnji s Gradom idemo u Ravenu,a to je naš grad prijatelj. Ove godine je 50 godina od potpisa ugovora o prijateljstvu dvaju gradova tako da će nam biti zadovoljstvo predstavljati naš grad – istaknuo je. 

Gradonačelnik Franković kazao je kako mu je drago da su stvari s Linđom krenule u pozitivnom smjeru  te da postoji stabilnost unutar same ustanove. 

– Što bi Linđo bio bez amatera, bez grupe entuzijasta, mladih ljudi koji dolaze ovdje da bi se zabavljali, učili, plesali, a u konačnici i prezentirali bogatu ponudu kulturno povijesnu ponudu našeg kraja – kazao je gradonačelnik i apelirao na sve turističke agencije i hotele. 

-Još jednom apeliram na sve turističke agencije na području grada Dubrovnika, ali i na hotele da koriste usluge našeg Linđa jer na taj način pomažu i svome Gradu – kazao je gradonačelnik.

O bojanki ‘Liđovo Blago’ rekao je nešto više Ivica Kipre. 

– Za bojanku treba reći da je nastala u okviru projekta ‘Linđovo blago’ koje je pokrenuto 2011. Bojanka nosi naslov samog projekta ‘Linđovo blago’ međutim podnaslov je Baština u bojama. Ona zaista i jest baština u bojama te nas veseli što će djeca  prvi put moći bojati, nadopunjavati i crtati  naše narodne nošnje. Reprezentativan primjerak bojanke u tradicijskom kontekstu – kazao je Kipre. 

Različite struke su radile na stvaranju bojanke, a nastala je timskim radom i promišljanjem kako na slikovit, didaktički i edukativan način prikazati djeci i roditeljima i edukatorima bogatstvo naše etnografske i folklorne baštine. Htjeli smo da podjednako bude zanimljiva i djeci i roditeljima i bakama. Nekoj djeci će roditelji čitati, pa će se i sami sjetiti nečega. U konverzaciji između ta baština će ponovno zaživjeti. Bitan nam je taj interakcijski momenat. Osim ilustracija i tekstova o narodnoj nošnji i narodnim običajima može se naći čitav niz drugih crtica o svakodnevnom životu tih sredina.Time čuvamo i duhovnu baštinu   – zaključio je Kipre.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *