Već 4000 godina limun je nezaobilazan u prirodnom liječenju i kulinarstvu. Bogat je vitaminom C i kalijem, a sadrži i znatne količine magnezija, kalcija i fosfora. Najdragocjenijim sastojcima limuna smatraju se bioflavonoidi – snažni antioksidansi koji sprečavaju razmnožavanje štetnih mikroorganizama, djeluju protuupalno, štite od srčanožilnih bolesti i raka, ublažavaju alergije…
Najbolji prirodni izvori vitamina C
Limun obiluje i pektinom, biljnom vlaknom koje je iznimno važno za probavu te uravnotežuje masnoće i šećer u krvi. Limunska kiselina također potiče probavu i neutralizira druge tjelesne kiseline.
Svježe iscijeđen sok jednog limuna u čaši mlake vode omiljen je prirodni lijek za jačanje imuniteta i “čistač” organizma koji olakšava mršavljenje.
Za osnaživanje protiv virusa i bakterija preporučuje se limunska kura u trajanju od šest tjedana. Osim svježe iscijeđenog limunova soka, za kuru je potreban i limunov ocat. Može se nabaviti gotov, a možete ga i sami napraviti na bazi jabučnog octa.
Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.