FOTO/ Komemoracija za Mišu Martinovića (1. lipnja 1926. – 1. kolovoza 2021.)

367

Komemoracija za Mišu Martinovića (1. lipnja 1926. – 1. kolovoza 2021.), velikog hrvatskog glumca i dramskog umjetnika, dobitnika nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo, održana je u petak, 6. kolovoza 2021. u Kazalištu Marina Držića.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u svom je obraćanju naglasio kako je Miše Martinović bio jedan od najvećih, doajen dubrovačkog teatra, velikan hrvatskog glumišta, strastveni zaljubljenik u dubrovačku pisanu riječ, glumac koji se rađa jednom u stotinu ljeta, glumački gigant te kako je predstavljao utjelovljenje dubrovačkog duha, tog posebnog sentimenta koji se ne da lako razložiti nekome tko s njime nije rođen ili tko njemu u životu barem nije bio izložen.

-„Životna iskustva još su u mladosti odredila njegove stavove i razmišljanja, a od njih nije odstupao cijelog svog života. Bio je istinski domoljub i praktični vjernik, subrat Franjevac. Do toga je snažno držao. Volio je Hrvatsku, ali iznad svega svoj Dubrovnik. Nije dugo izdržao od Grada biti udaljen ni kada se radi angažmana u Gavelli, kao 30-godišnjak, profesionalno preselio u Zagreb pa se brže bolje prvom prilikom vratio doma“, rekao je između ostalog gradonačelnik Franković.

Kazao je i da je Martinović Dubrovačkim ljetnim igrama, na kojima je debitirao 1951. godine, dao sve od svog umjetničkog bića.  -„A na Igrama je Miše Martinović igrao sve – Držića, Vojnovića, Shakespearea, Krležu…od Bokčila do Areteja, godišnje bi utjelovio do pet uloga, a sveukupno ih je, samo na Igrama, ostvario 170. – Zato nisam nikad imao vremena za snimanje filmova, kazao je jednom. Ali istina je da nije previše držao do televizije i filma kao relativno novih medija, iako je njegova uloga Brica Dubrovčanina u „Našem malom mistu“ po svim parametrima antologijska. Privlačila je gospara Mišu ambijentalnost dubrovačkih otvorenih prostora. Upravo su se ti jedinstveni lokaliteti od samih početka nametnuli kao zaštitni znak Igara, a gospar Miše ih je sve prošao i poznavao ih je do najsitnijeg detalja. Bio je snažan zagovaratelj kvalitete i tradicije u teatru, nepopustljiv prema mondenim trendovima. Kao čovjek i kao umjetnik bio je istinoljubljiv i izravan. Nikad se nije libio izraziti svoje mišljenje. – „Mogli su me pitat, bio bi im rek’o“ – znao je kazat“, rekao je još gradonačelnik.

„Miše Martinović bio je veliki umjetnik snažnog stvaralačkog poriva, slojevit glumac i jedan od posljednjih dubrovačkih gospara. Hvala mu na svemu i neka mu je laka hrvatska zemlja. Adio Vam, gosparu“, zaključio je.

Uz gradonačelnik Mata Frankovića, od velikog hrvatskog glumca prigodnim obraćanjima oprostili su se također velika dramska umjetnica, dugogodišnja glumačka partnerica Miše Martinovića, Milka Podrug Kokotović, ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski i župan Nikola Dobroslavić.

Gospar Miše Martinović preminuo je u nedjelju, 1. kolovoza u Dubrovniku u 96. godini života. Doajen hrvatskog glumišta i „veliki interpret dubrovačkog repertoara“ obilježio je kako čitavu epohu dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, tako i hrvatsko glumište općenito. Kroz karijeru je utjelovio mnogo legendarnih likova i odigrao mnogo antologijskih predstava, a njegov Knez koji u grimiznom plaštu s tarace Sponze izgovara „Neka uđu“ čime se svečano otvara festival svako ljeto, postao je mjerom te počasne uloge. Godine 1990. dodijeljena mu je Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo, 2004. godine Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, a 2009. Grand Prix Orlando za osobit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Igara. Dobitnik je i Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo, koja mu je dodijeljena 1996. godine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *