FOTO Tematska večer “Velika Gospa u Konavlima” oduševila posjetitelje

575

Tematska večer: “Velika Gospa u Konavlima” organizirana je sinoć u Lovornom. Veliki broj posjetitelja je oduševljeno slušao koncert kojeg su izvele mlada sopranistica Katarina Margaretić te Patricija i Nena Ćorak na violini i klaviru. Na repertoaru su bile prigodne duhovne  kompozicije poput Schubertove, Gounodove i Caccinijeve “Ave Marie”, Mozartove “Laudate Dominum” do napjeva “Zdravo dijevo svih milosti puna”. Inicijatorica ove tematske večeri i koncerta povodom blagdana Velike Gospe je bila glazbenica i glazbeni pedagog Nena Ćorak, članica Udruge rodom iz Lovornoga.

O kapeli Velike Gospe u Lovornom i povijesnom lokalitetu govorila je Helena Puhara. Ova konavoska zavjetna crkvica je sagrađena 1900. godine na mjestu puno starije ranosrednjevjekovne kapele koja je pak izgrađena na antičkom kompleksu vilae rustice. Iz tog vremena datira i kamena stela, nadgrobni spomenik, o prerano preminuloj djevojci Magji Letini. Ovaj natpis koji datira s konca 1. stoljeća je jedan od najstarijih pisanih tragova u Konavlima.

Večer je završila ugodnim druženjem uz vino s “Trganja” kojeg je ove godine pravio vinar Ivo Karaman i kobasice napravljene na “Gustima”, a odnjegovane u pogonu OPG-a Đivanović.

Tematsku večer je Udruga Agroturizam Konavle organizirala u suradnji s Muzejima i galerijama Konavala, Konavoskim dekanatom i Bratstvom Velike Gospe iz Lovornoga.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *