[FOTO/VIDEO] Iz ZL Ruđer Bošković najavili letove za Lisabon i Riyadh

740

Zračna luka Ruđer Bošković planira 2023. godinu završiti s ukupno prevezenih oko 2,41 milijun putnika što je u odnosu na 2022. godinu povećanje od 12,50 % te s oko 21,400 operacija zrakoplova što predstavlja rast od oko 3,96 % u broju operacija zrakoplova u odnosu na 2022. godinu.

Porast broja prevezenih putnika pozitivno se odrazio i na financijsko poslovanje pri čemu procijenjeni ukupni prihodi za 2023. godinu iznose 57 milijuna eura što predstavlja očekivani porast od oko 13 % u odnosu na prethodnu godinu. Također, procijenjeni ukupni rashodi za 2023. godinu iznose oko 51,6 milijuna eura, što predstavlja očekivano povećanje od 19 % u odnosu na prethodnu godinu. Procijenjena dobit Zračne luke Dubrovnik d.o.o. za 2023. godinu iznosit će oko 5,4 milijuna eura.

Za 2024. godinu Zračna luka Ruđer Bošković planira ostvariti 2,9 milijuna putnika, što predstavlja porast od oko 20 % u odnosu na ovu godinu. Time bi Zračna luka Ruđer Bošković nadmašila rezultat iz rekordne 2019. godine te se u potpunosti oporavila od posljedica COVID-19 pandemije i ostalih vanjskih utjecaja.

Prema najavama prijevoznika za 2023. godinu očekuje se povećanje broja operacija od oko 17 % na letovima prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, poglavito Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji. Velik utjecaj na povećanje prometa će imati članstvo Republike Hrvatske u Schengensku zonu te uspostava baze s dva zrakoplova na zračnoj luci zrakoplovnog prijevoznika Ryanair koji bi trebao početi s baznim operacijama s početkom ljetne sezone 2024.

Najavljeni su novi letovi prijevoznika Ryanair prema 18 destinacija u ljetnoj sezoni, vezano uz uspostavu baze, te novi let easyJet-a za Lisabon i Flynas-a za Riyadh. Osim uspostave baze Ryanair-a, najznačajnije su najave prijevoznika koji su već među prvih 10 prijevoznika na Zračnoj luci Ruđer Bošković prema broju prevezenih putnika. To su prijevoznici easyJet, Lufthansa, Vueling Airlines, Volotea, Jet2.com, TUI Airways, Norwegian Air shuttle, British Airways, Aer Lingus, te nacionalni prijevoznik Croatia Airlines. Svi spomenuti prijevoznici su najavili povećanje kapaciteta na svim rutama prema Dubrovniku ili zadržali postojeće kapacitete na istoj razini što će značajno pridonijeti rastu prometa. Značajan rast prometa se očekuje prema Schengen destinacijama kao što su Pariz, Madrid, Amsterdam i Rim, te se očekuje povećanje kapaciteta na non-Schengen destinacijama i linijama prema UK-u i SAD-u. Posebno značajne su najave United Airlinesa na interkontinentalnoj ruti New York – Dubrovnik i obratno, koji je najavio nastavak prometovanja i u sljedećoj ljetnoj sezoni.

Osim ove značajne rute, Zračna luka Dubrovnik d.o.o. pregovara s više prijevoznika o mogućnosti uvođenja dodatnih linija te poseban fokus stavlja na letove u zimskoj sezoni. Očekuje se da će sljedeće zimske sezone 2024./2025. uz Croatia Airlines, Ryanair, Turkish Airlines i easyJet, više prijevoznika prometovati prema različitim Schengen i non-Schengen destinacijama.

Tijekom 2023. godine Zračna luka Dubrovnik d.o.o. završila je više različitih projekata od kojih je bitno istaknuti infrastrukturne i operativne promjene vezane za ulazak Republike Hrvatske u Schengensku zonu te promjenu imena aerodroma u Zračna luka Ruđer Bošković. Priprema se također i za uvođenje EES (entry/exit sustava) i ETIAS-a u 2024., čije se stupanje na snagu očekuje tijekom iduće godine te Uprava Zračne luke Dubrovnik d.o.o.  aktivno radi na pripremi sljedeće ljetne sezone.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *