Prigodna prodaja muzejskih publikacija “Libra u Dvoru”

293

U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala, Dubrovački muzeji od 12. do 23. prosinca 2023. organiziraju u atriju Kneževa dvora prigodnu prodaju publikacija „Libra u Dvoru“. Svi posjetitelji moći će od 9 do 22 sata, kupiti preko 90 muzejskih publikacija u izdanju Dubrovačkih muzeja koji će biti na popustu do 70 posto.

Prva tiskana muzejska publikacija u Dubrovniku  koja se veže uz povijest Dubrovačkih muzeja potječe iz 1876. Riječ je o kratkom vodiču po tadašnjem stalnom postavu  Domorodnog muzeja Stjepana Skurle pod nazivom „Cenni storici“ kojega je autor otisnuo u vlastitoj nakladi. Povijest izdavačke djelatnosti u Dubrovačkim muzejima može se pratiti od četrdesetih godina 20. stoljeća. Godine 1941. otisnut je katalog izložbe „Dubrovačko pomorstvo kroz vjekove“, koji je najstarija stručna publikacija u izdavaštvu Dubrovačkih muzeja. Od 1950. godine tiskaju se prvi vodiči za stalne postave: „Vodič po Kulturno-historijskoj izložbi u Kneževu dvoru“ (1950.) i „Vodič po Pomorskom muzeju“ (1952.). U sljedećim desetljećima izdaju se skromnija izdanja kataloga izložbi, kao i različiti deplijani – vodiči za stalni postav na hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Od 1954. do 1967. Pomorski muzej objavio je publikaciju o  povijesti dubrovačkog pomorstva u pet knjiga, pod naslovom „Građa za pomorsku povijest Dubrovnika“.

O sustavnoj izdavačkoj djelatnosti Dubrovačkih muzeja možemo govoriti tek od 2000. godine, kada iz tiska izlaze bogato opremljeni katalozi izložbi i muzejskih zbirki, vodiči po stalnim postavima, pet svezaka službenoga glasila Muzeja „Zbornika Dubrovačkih muzeja“, monografske publikacije te edukativna izdanja za djecu različitog uzrasta. U posljednjim dvama desetljećima Dubrovački muzeji u vlastitoj su nakladi izdali  preko 90 naslova.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *